Αυστραλία: Ομηροι το έσκασαν από το καφέ…




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Άνθρωποι εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ που πολιορκείται από την αστυνομία στο Σίδνεϊ μετά τη σύλληψη εκεί ομήρων, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδει ζωντανά το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7.

Οι εικόνες δείχνουν μικρό αριθμό ανθρώπων –τρεις σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο– να βγαίνει τρέχοντας από το καφέ Lindt. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας που φοράει ποδιά του Lindt, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν μετακινηθεί πλησιέστερα στην πόρτα.

Οι όμηροι φαίνεται πως βγήκαν από μια πλευρική πόρτα του καφέ, όπου πριν από έξι ώρες άρχισε το επεισόδιο. Άγνωστος δράστης κρατάει άγνωστο αρθμό ομήρων μέσα στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΕΞΕΛΙΞΗ: Συναγερμός στην Αυστραλία: Ισλαμιστές κρατούν ομήρους

Το παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερα του Σίδνεϊ εκκενώθηκε καθώς εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο βρέθηκε, μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και αμέσως μετά αναφέρθηκε ότι ένοπλοι πιθανώς να κρατούν ομήρους στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

Μια αστυνομική επιχείρηση είναι ήδη σε εξέλιξη στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ καθώς όπως επιβεβαιώθηκε ένας άγνωστος αριθμός ομήρων κρατούνται μέσα σε ένα καφέ. Αστυνομικές πηγές μιλούν για 50 ομήρους.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανέφερε ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία στο καφέ.

«Αυτό προφανώς είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της επιβολής του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι και θα ανταποκριθούν με ένα ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας.

Άμποτ: Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στην κατάσταση ομηρίας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία που είναι σε εξέλιξη σε ένα καφέ του Σίδνεϊ έχει πολιτικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας.

Ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί το καφέ όπου κατά πάσα πιθανότατα ισλαμιστές κρατούν ομήρους ανέφερε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30-50 πελάτες, μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: