Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση Αναστασιάδη




Εντός της ημέρας αναμένεται να αποσυνδεθεί από το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, «ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε επικοινωνία με το περιβάλλον και η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και εξελίσσεται ομαλά».

Ο Κύπριος πρόεδρος είχε υποβληθεί την Τρίτη σε «απόλυτα επιτυχή» χειρουργική επέμβαση, όπως είχαν αναφέρει οι γιατροί του, στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» (Mount Sinai) της Νέας Υόρκης.

Μέχρι τώρα, παραμένει σε «μερική καταστολή», σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, πρόκειται για «κάτι που συνηθίζεται» για την «σταδιακή ανάρρωση» του ασθενούς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποβλήθηκε σε μία χειρουργική επέμβαση, αλλά «επιδιορθώθηκαν τρία καρδιολογικά προβλήματα» και, όπως τονίσθηκε, «δεν υπήρξαν εκπλήξεις» και «οι γιατροί του από την Κύπρο γνώριζαν ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζε».

Η επέμβαση έγινε από τον Αμερικανό καρδιοχειρουργό, καθηγητή δρα Ντέιβιντ ‘Ανταμς και αφορούσε τη διόρθωση της μιτροειδούς, αλλά και της τριγλώχινας βαλβίδας.

Επίσης, η χειρουργική επέμβαση, τύπου Maze, αποσκοπούσε και στη διόρθωση της καρδιακής αρρυθμίας που κατά καιρούς παρουσίαζε ο ασθενής, όπως δήλωσε ο προσωπικός γιατρός του κ. Αναστασιάδη, ο καρδιοχειρουργός, δρ. Μαρίνος Σωτηρίου, ο οποίος ήταν παρών στην εγχείρηση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία έκπληξη και ούτε κάτι μη προγραμματισμένο».

Όσον αφορά τον ακριβή χρόνο εξόδου του Προέδρου Αναστασιάδη από την εντατική μονάδα, σημειώνεται ότι συνήθως γίνεται μετά από 48 ώρες, αλλά οι ιατρικοί κύκλοι διατυπώνουν την άποψη ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι απόλυτα, γιατί ο κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά».

Εφόσον εξέλθει της εντατικής μονάδας εκτιμάται ότι θα παραμένει σε δωμάτιο του νοσοκομείου γύρω στις πέντε με έξι μέρες και υπολογίζεται να επιστρέψει στη Λευκωσία πριν ή λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Ο δρ. ‘Ανταμς και οι συνεργάτες του εμφανίζονται ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα της εγχείρισης και για τη μέχρι τώρα μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του.

Όπως υπογραμμίζεται, «η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά χωρίς επιπλοκές ή ιδιαίτερα προβλήματα». Στη χειρουργική ομάδα του δρ. ‘Ανταμς συμμετείχε και ο Ελληνοαμερικανός επεμβατικός καρδιολόγος του νοσοκομείου «Όρος Σινά», δρ. Γιώργος Ντάγκας.

Στο πλευρό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται η σύζυγός του ‘Αντρη Αναστασιάδη και οι δυο θυγατέρες του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Αναστασιάδη και του εύχεται «περαστικά» και «γρήγορη αποκατάσταση» της υγείας του. Ο γγ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί τον Κύπριο ηγέτη στο νοσοκομείο μέσα στις επόμενες μέρες.-

Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: