Ο Τσέινι σπεύδει στο πλευρό της CIA για τα βασανιστήρια




Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (2001-2009) επί κυβερνήσεων Τζορτζ Ου. Μπους, ο γνωστός και μη εξαιρετέος νεοσυντηρητικός, Ντικ Τσέινι, εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Meet the Press» του δικτύου NBC, επιχειρώντας να υπερασπίσει την υπηρεσία πληροφοριών CIA (Central Intelligence Agency)…

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκεται στο στόχαστρο, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής της Γερουσίας που ελέγχει τις μυστικές υπηρεσίες (US Senate Intelligence Committee) που αναφέρεται στα βασανιστήρια που υποβάλλονταν οι ισλαμιστές κρατούμενοι, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για περαιτέρω τρομοκρατικά σχέδια, αλλά και γενικότερα τις κινήσεις επικίνδυνων τρομοκρατών ανά την υφήλιο.

Ο Τσέινι ανέβασε τους τόνους κατά τη συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι η CIA «με προσοχή απέφευγε» την πρακτική των βασανιστηρίων, συμπληρώνοντας, ότι βασανιστήριο συνιστούσαν όσα έκαναν οι τρομοκράτες σε 3.000 Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ζητώντας να μη γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε αυτό και τις αποκαλούμενες ως «τεχνικές εκτεταμένης ανάκρισης» (enhanced interrogation techniques), την πολιτικώς ορθή έκφραση που χρησιμοποιήθηκε υπηρεσιακά για να συμπεριλάβει όσα σήμερα η έκθεση αποκαλεί ως «βασανιστήρια»…

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επισήμανε ότι απόλυτη προτεραιότητα για τον ίδιο ήταν ο εντοπισμός όσων ευθύνονταν για την 11η Σεπτεμβρίου και ενώπιον αυτού του στόχου δεν τον απασχολούσαν οι επιλεγείσες μέθοδοι ανάκρισης ξένων υπηκόων που συλλαμβάνονταν.

Εντύπωση προκάλεσε η απόλυτη διαφωνία του με τον ισχυρισμό της έκθεσης, ότι ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους παραπλανήθηκε, με τον Τσέινι να περιγράφει την καθημερινή ενημέρωση στην οποία ήταν παρών μαζί με τον πρόεδρο και τον διοικητή της CIA. «Γνώριζε τι κάναμε, έδωσε την άδεια, το ενέκρινε», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Ο Ντικ Τσέινι είχε το 2010 εμφανιστεί στην τηλεόραση, πάλι για να υποστηρίξει τις «τεχνικές ανάκρισης» που συμπεριλάμβανε και τη μέθοδο του «εικονικού πνιγμού» (waterboarding), άλλη μια εξόχως αμφιλεγόμενη «ανακριτική μέθοδος» της CIA, την οποία επιφύλασσε για συλληφθέντες υπόπτους για τρομοκρατική δράση.

ΠΗΓΕΣ: AP, AFP, DW

PHOTO SOURCE: WHITE HOUSE / KIMBERLEE HEWITT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: