Προσωπικός φίλος του είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους στην Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που εκτιμά και σέβεται. Οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που τον επανέφερε στη γνωστή ανθελληνική και απαράδεκτη τουρκική θέση.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ Αννα Ανδρέου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν πως θα φέρουν και πάλι το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις εργασίες γεώτρησης προστατεύοντας τα δικαιώματα και των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την επίσκεψή του στο Σπίτι του Ατατούρκ και το  Τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, ο Τούρκος Υπουργός είπε συγκεκριμένα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι προσωπικός του φίλος. “Και κατά τις επισκέψεις που έκανα στο νησί είχα μακροσκελείς συζητήσεις μαζί του. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι. Όμως εκείνο που είναι σημαντικό είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. Είναι το να φθάσουμε σε μια μόνιμη λύση και να σταματήσουμε τις ανούσιες συζητήσεις. Κάναμε μια τέτοια πρόταση. Περιμένουμε την απάντηση από την ελληνική πλευρά. Όσον αφορά το βήμα για την αύξηση της εμπιστοσύνης να μεταβούμε μαζί στο νησί και να υποστηρίξουμε ως δύο εγγυήτριες χώρες την διαδικασία για τη λύση στο νησί και να την παροτρύνουμε”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του αξιολόγησαν ότι θα πρέπει οι προτάσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα (στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας) να παρακολουθούνται από τους δύο συντονιστές Υπουργούς. “Επίσης μιλήσαμε για το πως θα φέρουμε και πάλι το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις εργασίες γεώτρησης προστατεύοντας τα δικαιώματα και των δύο πλευρών”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι κατά την συζήτηση ήρθε στην ημερήσια διάταξη και η έκκληση που είχε κάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και είχε πει “εάν ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να πάμε μαζί πρώτα στον νότο και στην συνέχεια στον βορρά και να ιδρύσουμε μαζί την ειρήνη”. “Όταν ο αξιότιμος Πρωθυπουργός μας ασκούσε καθήκοντα ΥΠΕΞ είχε πει τότε οι διαπραγματευτές, πραγματοποιώντας χιαστές επισκέψεις, να γίνουν δεκτοί από τους Υπουργούς. Αυτό είναι προσέγγιση μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, σύγχρονης και δημοκρατικής. Κι εγώ είπα στον αγαπητό μου φίλο Βενιζέλο `πότε πάμε στο νησί;” Πρώτα να πάμε εμείς ως Υπουργοί. Και μάλιστα να επισκεφθούμε τον Αναστασιάδη ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείριση καρδιάς στις ΗΠΑ και να του πούμε περαστικά”.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του ευχήθηκε περαστικά, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι στην επικοινωνία που είχε ο κ. Τσαβούσογλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο εκτός από τις ευχές για καλή ανάρρωση.

Οι πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ διευκρίνισαν ακόμη στο ΚΥΠΕ πως η πρόταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο για επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε στο πλαίσιο παλαιότερης δήλωσης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για επίσκεψη των δύο Πρωθυπουργών “πρώτα στο νότο και μετά στο βορρά”.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόταση που έγινε τώρα από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιλαμβάνει επίσκεψη των δύο Υπουργών “στο νότο και στη συνέχεια στο βορρά” έπειτα από την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο. Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν συζητήθηκε, όπως αναφέρθηκε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: