Στις Βρυξέλλες ο Πολ Τόμσεν για το Eurogroup




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, στην διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν «οι γενικές πολιτικές» και «η επόμενη μέρα για την Ελλάδα», δήλωσαν στο «Εθνος της Κυριακής» και στην ιστοσελίδα μας (www.mignatiou.com) πηγές εκτός Ταμείου. Ο επικεφαλής της Αποστολής για την Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, εκτός απροόπτου, δεν θα συνοδεύει τον κ. Τόμσεν, αλλά θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει την εργασία που απέμεινε, ώστε να είναι έτοιμος στην περίπτωση που αποφασιστεί η μετάβασή του στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες, ούτε και το ενδεχόμενο συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον κ. Τόμσεν, ο οποίος αν και παρέδωσε το Ελληνικό Πρόγραμμα στον κ. Γκογιάλ, συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες, και σαν διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης και σαν πρώην επικεφαλής της Αποστολής. Οι πηγές θεωρούν τη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τον κ. Τόμσεν δεδομένη και υποστηρίζουν ότι στο περιθώριο του Eurogroup θα δοθεί η ευκαιρία για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής της Τρόικα, που θα βρίσκονται όλοι στη βελγική πρωτεύουσα.

Με την προειδοποίηση ότι οι πλευρές βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, οι πηγές είπαν στο «ΕτΚ» ότι τη Δευτέρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σπάσει το αδιέξοδο. «Ανάλογα με τις οδηγίες που έχει λάβει ο κ. Χαρδούβελης θα μπορούσε να συμβεί διέξοδο στο αδιέξοδο», τόνισαν οι εκτός Ταμείου πηγές, και πρόσθεσαν ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ, αλλά και τις επιλογές τους, όπως παρουσιάστηκαν από τους δανειστές. «Οι επιλογές της Ελλάδας είναι ελάχιστες», σημείωσαν οι πηγές και ανέφεραν ότι η Τρόικα δεν πρέπει να σπάσει, αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί για ακόμα μερικούς μήνες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο ένας «καυγάς» γίνεται για τη συνέχιση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο δεύτερος για το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο στύλωσε τα πόδια του το Ταμείο, και απαιτεί μέτρα ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ. Ο κ. Γκογιάλ και οι συνεργάτες του έχουν οχυρωθεί πίσω από το Καταστατικό του ΔΝΤ και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ενώ ανοικτά θέματα έχουν το Ταμείο και η Ε.Ε. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι εταίροι τους στην Τρόικα δεν έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν το Νοέμβριο του 2012. Οσο και αν ακούγεται αφελές οι αξιωματούχοι του Ταμείου έμειναν με την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για όποιο κενό προκύψει.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία –το έπραξε δημόσια και ο εκπρόσωπος στην τελευταία ενημέρωση- ότι η δανειακή σύμβαση του Ταμείου με την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις πηγές, ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αποφάσισε να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, οι υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ παραμένουν σε ισχύ ακόμα και αν επιλέξει να μην λαμβάνει τις δόσεις. Υπογραμμίζουν, βεβαίως, ότι η χώρα μας χρειάζεται τα δανεικά του Ταμείου, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να καλύψει μερικές εκ των υποχρεώσεων της, αφού οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν πως λόγω διαφόρων συγκυριών δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα τα δύο επόμενα έτη.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, υποστηρίζουν οι πηγές, που το ΔΝΤ δεν απορρίπτει τον προϋπολογισμό του 2015 και απαιτεί τη λήψη μέτρων.

Στο Ταμείο αναμένουν πως στο τέλος –όπως συμβαίνει πάντα τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια- η Ελλάδα θα αποδεχθεί τους όρους των δανειστών της, και η δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει εντελώς το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στην Ουάσιγκτον αν και ανησυχούν βαθύτατα για τις πολιτικές εξελίξεις, αυτή η ανησυχία δεν επηρεάζει τον τρόπο σκέψης των στελεχών του Ταμείου. Διευκρινίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι οι πολιτικές καταστάσεις των χωρών με προγράμματα είναι ένα γεγονός που καλύπτεται και από το Καταστατικό. Μας είπαν λ.χ. ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε ανακήρυξη εκλογών, τότε η Αποστολή υπό τον κ. Γκογιάλ θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον και θα αναμένει το τηλεφώνημα από την Αθήνα όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM, PHOTO via EKATHIMERINI.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: