Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Συγχαρητήριες επιστολές από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ και τον πρωθυπουργό του Κεμπέκ, Φιλίπ Κουγιάρ, έλαβαν δύο Ελληνικής καταγωγής εκδότες, ο Γιώργος Γκιούσμας και ο Γιώργος Μπακογιάννης, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας 2000 φύλλων των εκδόσεων των τεσσάρων εφημερίδων τους.

Οι δύο Έλληνες άρχισαν την καριέρα τους ως εκδότες από την εφημερίδα Parc Ex News το 1993, καλύπτοντας τις δραστηριότητες της ελληνοκρατούμενης τότε περιοχής του Παρκ Εξτένσιον στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. Μέχρι το τέλος του 1993 είχαν προχωρήσει στην έκδοση της εφημερίδας Chomedey News, η οποία το 2007 μετατράπηκε σε Laval News, μεταφέροντας τις ειδήσεις του Λαβάλ.

Οι κκ Γκιούσμας και Μπακογιάννης το 2007 προχώρησαν στην έκδοση τρίτης περιφερειακής εφημερίδας, την «The North Shore News», που καλύπτει τις ειδήσεις του Βόρειου Μόντρεαλ.

Ωστόσο, το όραμα του Γιώργου Γκιούσμα, που ασχολήθηκε εξ αρχής με τη δημοσιογραφία, ήταν να εκδώσει μια ελληνική εφημερίδα ως συνέχεια εκείνης του πατέρα του που έφερε τον τίτλο «Ελληνοκαναδική Δράση» και έκλεισε όταν εκείνος πέθανε το 1982. Έτσι το 2007 προέκυψε η εφημερίδα «Ελληνοκαναδικά Νέα», η οποία κυκλοφορεί στην Ελληνική γλώσσα καλύπτοντας τις δραστηριότητες της Ελληνικής παροικίας του ευρύτερου Μόντρεαλ ενώ ταυτόχρονα περιέχει και νέα από την Ελλάδα.

Στην επετειακή εκδήλωση των 2000 φύλλων κυκλοφορίας των εκδόσεων των κκ. Γκιούσμα και Μπακογιάννη μίλησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλας Σιγάλας, ο δήμαρχος του Λαβάλ Μαρκ Ντεμέρ, ο γερουσιαστής Λίο Χουσάκος, ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ Τζέρρυ Σκλαβούνος, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος, ενώ παραβρέθηκαν μέλη της Βουλής του Καναδά και της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ καθώς και δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την περιφέρεια του Μόντρεαλ.

Η επιρροή του ομίλου των Γκιούσμα-Μπακογιάννη είναι σημαντική στην πολιτική ζωή του Κεμπέκ και του Καναδά, τόνισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΝΑ-ΜΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: