Ο Παπανδρέου διαλύει το ΠΑΣΟΚ του πατέρα του




Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πήρε την πρωτοβουλία να ξαναμιλήσει μαζί με τον πρώην  πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όπως την είχε πάρει και προ εβδομάδων με τη συνάντηση που είχε γίνει τα υπουργείο Εξωτερικών.

Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά, αντίθετα φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζει νέο κόμμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρoύσε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ «οικογενειακό κειμήλιο». Ετσι, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να διαλύσει το κίνημα που ίδρυσε ο πατέρας του μετά το τέλος της δικτατορίας και την προδοσία της Κύπρου. Βεβαίως παλαιοί “ανδρεϊκοί” που μίλησαν στην ιστοσελίδα μας (www.mignatiou.com), υποστήριξαν ότι ο κ. Παπανδρέου στο τέλος “δεν θα τολμήσει” να καταστρέψει το κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο χρόνος θα δείξει…

«Κάναμε μια συζήτηση γύρω από το επίσης αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα του χώρου μας, που είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε ακόμα ότι η δική του προσπάθεια και υποχρέωση είναι η ενότητα και ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτό θα συνεχίσει να το κάνει με κάθε τρόπο. Επιπλέον ανέφερε ότι είπε στον κ. Παπανδρέου πως η θέση του πρώην πρωθυπουργού είναι στα ψηφοδέλτια του κινήματος, όποτε γίνουν εκλογές, για να προσθέσει ότι «εμείς θέλουμε να γίνουν αργότερα». Τέλος είπε ότι δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση αλλά ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές του και που. όπως τόνισε. αφορά το σύνολο των δυνάμεων του χώρου.

Σύμφωνα με το Mega, η συνάντηση έγινε προφανώς σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα ώστε ο κ. Παπανδρέου να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και να μην προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, όπως έχει ο ίδιος προαναγγείλει.

Εξερχόμενος, ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ερωτηθείς πώς πήγε η συνάντηση αρκέστηκε να απαντήσει “όλα καλά”.

Λίγο αργότερα, από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου έλεγαν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου “να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του”.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της “για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν”.

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία για διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις εκλογές και πως αυτό που προέχει να πάει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο στις εκλογές.

Όπως φαίνεται πάντως ο πρώην πρωθυπουργός εμμένει στις θέσεις του αναφορικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ με το γραφείo του να αναφέρει σε μια άτυπη ενημέρωση:

“Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Γ. Παπανδρέου όπως είναι ήδη γνωστό έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του για την πορεία της χώρας και την πορεία του κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ’ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση”.

Μιλώντας στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολίασε σχετικά: “Η συνάντηση έχει έναν τίτλο ‘Ενότητα παντού. Προσπάθειες ως το τέλος παντού’, στο κόμμα, στην παράταξη, στη Βουλή. Αυτή είναι η εκδοχή του ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι είναι να συμβάλουμε όλοι στην εκλογή ΠτΔ”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του «Έθνους» (σε ρεπορτάζ της Φώφης Γιωτάκη), την «επόμενη ώρα» της τρίτης και τελικής ψηφοφορίας την 29η Δεκέμβρη, που ως φαίνεται δεν πρόκειται να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άρα θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής, σχεδιάζει να ανακοινώσει εκτός απροόπτου την ίδρυση νέου κόμματος.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν στη λογική ότι «ο Παπανδρέου είναι επίμονος αλλά και απρόβλεπτος» κι ότι οι «προαναγγελίες» ενίοτε διαψεύδονται από τα γεγονότα, ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποι από όλες τις γενιές, με εμπειρία ή απειροελάχιστα (μέχρι τώρα, «ένσημα») στην πολιτική, έχουν ήδη αρχίσει και «οργώνουν» για τη δυνατότητα εκλογής τους στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες.

Το σίγουρο είναι ότι στελέχη πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου γνωρίζουν ότι δεν είναι μακριά η οριστική σύγκρουση με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζονται σχετικά για την εκλογική αναμέτρηση της κρίσιμης 25ης Γενάρη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνάντηση, η οποία κράτησε περί τα 20 λεπτά, είχαν χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Παπανδρέου, με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η συνάντηση «κλείστηκε» από προχθες, σε επικοινωνία των γραφείων των δύο ανδρών.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι στη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μη διασπάσει την παράταξη και να συμβάλει στην ενότητα του χώρου. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της «για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν».

Πάντως, η συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου δεν έδωσε κάποιο αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από την ενημέρωση και των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά σε ότι αφορά στα ζητήματα της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός, εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο και θεωρεί ότι επί των θέσεων που διατύπωσε δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: