Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» θα διχάσει Ρωσία και Κίνα;




Του Chris Rickleton

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι οικονομικοί ελιγμοί Κίνα και Ρωσία, στην κεντρική Ασία να ενταθούν τους επόμενους μήνες. Για τη Ρωσία, η οικονομική επέκταση της Κίνας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο ευρασιατικό όνειρο του Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη δημιουργία μας Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ).

Ο Πούτιν στράφηκε προς την Κίνα τελευταία, για να αντισταθμίσει τις απώλειες, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, από τη χειροτέρευση των σχέσεών του με τη Δύση, λόγω Ουκρανίας. Η Μόσχα σύναψε μια μεγάλη ενεργειακή συμφωνία με το Πεκίνο, αλλά η οικονομική αντιπαλότητα στη κεντρική Ασία παραμένει και δημιουργεί προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

Η Κίνα δεν κρύβει τα σχέδιά της για τη δημιουργία μιας ζώνης οικονομικού ελέγχου, γνωστής ως Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού. Η Κίνα σκοπεύει να επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική Ασία, επιδιώκοντας τον απόλυτο έλεγχο του εμπορίου στην περιοχή. Ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου για την ανάπτυξη των υποδομών στις χώρες της κεντρικής Ασίας, το οποίο θα τροφοδοτηθεί με 40 δισ. δολάρια.

Η κεντρική Ασία θα είναι ο πυρήνας της οικονομικής ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία θα ξεκινά από τα σύνορα Κίνας – Καζακστάν, θα περνά από το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και θα καταλήγει στο Ιράν. Στο σχέδιο θα συμμετάσχει και το Τουρκμενιστάν. Στόχος των Κινέζων είναι, σε πρώτη φάση, ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων σοβιετικών, υποδομών, οι οποίος δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις νέες εμπορικές ανάγκες στην περιοχή.

Η Ρωσία από την πλευρά της, προσφέρει ως εναλλακτική λύση τη συμμετοχή των προαναφερθέντων χωρών στην ΕΟΕ και προφανώς δε συμμερίζεται την άποψη της Κίνας, ειδικά από τη στιγμή που το Πεκίνο έχει πρόθεση να συνδέσει τη ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού, με ένα ακόμα ευρύτερο οικονομικό της σχέδιο, τη δημιουργία της ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Ασίας και του Ειρηνικού.

Με τον τρόπο όμως αυτό, το ευρασιατικό οικονομικό σχέδιο του Πούτιν θα απορροφηθεί από την ευρύτερη κινεζική σχεδίαση. Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, αντιδρά με αύξηση των δασμών, επιδιώκοντας τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών των κρατών της κεντρικής Ασίας με την Κίνα, προκαλώντας αντιδράσεις.

ΠΗΓΕΣ: www.eurasianet.org, www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: