Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείεται ταξίδι Ομπάμα στην Αβάνα




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα μέχρι στιγμής δεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κούβα σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με την Αβάνα, αλλά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως δεν αποκλείει να γίνει μια τέτοια επίσκεψη.

«Εάν υπάρξει ευκαιρία να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος μια επίσκεψη, είμαι σίγουρος πως [ο Ομπάμα] δεν θα την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Έρνεστ παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό κάποιος μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να αναιρέσει τη νέα πολιτική που χαράσσει ο σημερινός έναντι της Κούβας· ωστόσο, τόνισε πως ο Λευκός Οίκος ελπίζει το Κογκρέσο να προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα καταστήσουν δυνατή την πλήρη άρση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Αβάνα πριν ο Ομπάμα αποχωρήσει από την προεδρία.

Ο Τζεμπ Μπους, πιθανός υποψήφιος για την προεδρία, εναντιώνεται στη νέα πολιτική του Ομπάμα έναντι της Αβάνας

Ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα και διεκδικητής του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016 Τζεμπ Μπους δήλωσε σήμερα ότι αντιτίθεται στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κούβα, σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today.

Η εφημερίδα αναφέρει ο Μπους, ο οποίος είχε ανακοινώσει χθες πως εξερευνά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αντιτίθεται σε κάθε διαπραγμάτευση με την κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου.

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να διαπραγματευόμαστε με ένα καταπιεστικό καθεστώς για να προχωρήσουμε σε αλλαγές στη σχέση μας», δήλωσε ο Μπους σε μια εκδήλωση στη Φλόριντα—πολιτεία όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Κουβανοαμερικανών αντικαστρικών—σήμερα, σύμφωνα με την USA Today.

H Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «ιστορική καμπή» την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας.

«Σήμερα ένα νέο τείχος άρχισε να γκρεμίζεται» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προσέθεσε ότι τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης ελπίζουν με τη σειρά τους να οικοδομήσουν νέες σχέσεις «με το σύνολο της κουβανικής κοινωνίας».

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαιρέτισε σήμερα την ιστορική προσέγγιση των ΗΠΑ και της Κούβας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη νήσο της Καραϊβικής.

«Οι ΗΠΑ και η Κούβα μόλις ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μισό αιώνα και πλέον μετά το κλείσιμο των πρεσβειών τους. Χαιρετίζω αυτές τις ανακοινώσεις οι οποίες, όπως εδώ και καιρό επιθυμούσε η Γαλλία, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση και, ελπίζω, την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε αυτήν την χώρα», επισήμανε ο ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο Λοράν Φαμπιούς υπενθύμισε εξάλλου ότι η Γαλλία τασσόταν από την πλευρά της όλα αυτά τα χρόνια υπέρ της επαναπροσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κούβα.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Κουβανών πολιτών στη νέα φάση που ξεκίνησε στην ιστορία τους» προσέθεσε ο υπουργός.

Ο Τζακ Λανγκ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για την Κούβα, έκανε λόγο για μία «ιστορική ενέργεια» που διέπραξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο.

«Η πολιτική του αποκλεισμού που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια ήταν παράνομη, παράτυπη και αντιπαραγωγική. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε με σοφία και τόλμη να κάνει στροφή 180 μοιρών σε αυτήν την παράλογη κατάσταση, τόνισε ο Λανγκ.

Η Μαδρίτη χαιρετίζει «ένα νέο βήμα»

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο χαιρέτισε το «νέο βήμα» στις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας.

Αυτό το νέο βήμα αναμένεται να συμβάλλει στο να «μπει ένα τέλος στις διενέξεις που διαρκούν ήδη 50 χρόνια» δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη ενώ χαρακτήρισε «είδηση που προκαλεί ελπίδα» την ανακοίνωση της ιστορικής προσέγγισης.

«Αυτό το μέλλον δεν θα μπορέσει να οικοδομηθεί παρά μόνο πάνω στη βάση του σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προέβλεψε ο Μαργκάλιο που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κούβα.

Στο ταξίδι του εκείνο είχε ζητήσει από την Αβάνα να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η συμφωνία (μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας) είναι πολύ σημαντική: έπειτα από 50 χρόνια, οι δύο χώρες αποκαθιστούν τις πλήρεις διπλωματικές τους σχέσεις και ένα μέρος των κυρώσεων αναμένεται να αρθεί» συνέχισε ο Ισπανός ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος δε διευκρίνισε εάν η Μαδρίτη έπαιξε ένα ρόλο στην προσέγγιση αυτή διαβεβαιώνοντας ότι «η διακριτικότητα αποτελεί κανόνα» στις διπλωματικές σχέσεις.

H ρωσική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να εξομαλύνει τις σχέσεις τους με την Κούβα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η απόφαση αυτή που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα σήμερα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία.

«Αντιμετωπίζουμε θετικά τη σημερινή ανακοίνωση», τόνισε ο Ριαμπκόφ.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος οποιαδήποτε χώρας έχει νόμιμη βάση και νομικό έρεισμα».

PHOTO by Pete Souza: President Obama in telephone yesterday with President Castro of Cuba

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: