Ο Γιούνκερ διατηρεί τις ελπίδες για τον South Stream




Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, κράτησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, παρά την αρνητική πρόθεση του Προέδρου Πούτιν, αναφέρει ανταπόκριση του James Kramer από τις Βρυξέλλες στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Europe Keeps Hope Alive for Gas Pipeline From Russia».

Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι τα σχόλια του Ευρωπαίου αξιωματούχου που έγιναν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου δείχνουν ότι η ιδέα του σχεδίου South Stream παραμένει ζωντανή παρά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και παρά τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων σχετικά με την ενίσχυση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

«Ο South Stream έχει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί, το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ρωσίας» δήλωσε ο Juncker, αποφεύγοντας ωστόσο να θίξει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, την επιμονή δηλαδή των ευρωπαϊκών αρχών για τη πρόσβαση και άλλων προμηθευτών φυσικού αερίου στον αγωγό, όταν αυτός κατασκευαστεί. Η Ρωσία και η Gazprom αρνούνται σθεναρά την κοινή χρήση του αγωγού.

Η Ρωσία φάνηκε ωστόσο χθες να εμμένει στην αλλαγή πορείας του αγωγού. «Κατά την άποψή μου η απόφαση είναι τελική. Εργαζόμαστε τώρα για την κατασκευή ενός αγωγού με άλλη χάραξη» δήλωσε χθες ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στη συνάντηση των Βρυξελλών στις 9 Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί ενέργειας των οκτώ κ-μ της ΕΕ που συμμετέχουν στον South Stream, δηλαδή η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Σλοβενία θα συναντηθούν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο ενέργειας, Maros Sefcovic. Ο Maros Sefcovic αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να αποτιμήσει την κατάσταση σχετικά με το σχέδιο South Stream και για να αναζητήσει τρόπους αύξησης της προμήθειας ενεργειακών υλών στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση ματαίωσής του.

http://www.nytimes.com/2014/12/05/world/europe/europe-keeps-hope-alive-for-gas-pipeline-from-russia.html?src=twr&_r=0

ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ-ΝΑΤΟ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ

Οι τρέχουσες εξελίξεις με μια πιο επιθετική Ρωσία και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική δημιουργούν τις προϋποθέσεις μια στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αναφέρει άρθρο του Stephen Fidler στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «NATO and the EU Talk Over Closer Cooperation».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών θα μπορούσε θεωρητικά να είναι εύκολη καθώς 22 κράτη συμμετέχουν και στους δύο οργανισμούς, ενώ έχουν υποχωρήσει παλαιότερες ενστάσεις για μια συνεργασία αυτής της μορφής, όπως της Γαλλίας. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που παραμένουν, όπως υποστηρίζεται είναι η διένεξη της Κύπρου (ΕΕ) με την Τουρκία (ΝΑΤΟ), η οποία κατέχει μέρος της νήσου από το 1974. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι δύο χώρες μπλόκαρα την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών σε μια σειρά θεμάτων.

Καθώς η διένεξη δεν δείχνει σημάδια άμεσης διευθέτησης δεν θα υπάρξουν κοινές πολιτικές διακηρύξεις μεταξύ των δύο οργανισμών στο ορατό μέλλον. Σε πρακτικό επίπεδο η διένεξη απέτρεψε την περαιτέρω χρήση της συμφωνίας Berlin Plus, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ θα παρείχε στρατιωτική διοίκηση και έλεγχο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.

http://online.wsj.com/articles/nato-and-the-eu-talk-over-closer-cooperation-1417728833

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: