NY Times: Ο Πρωθυπουργός προσφέρει πρόωρες εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο




Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσφέρθηκε χθες να καθορισθεί μια ημερομηνία για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών προς τα τέλη του επόμενου έτους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να στηρίξουν οι βουλευτές την υποψηφιότητα που προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μια κρίσιμη ψηφοφορία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην ελληνική οικονομία.

Αυτό αναφέρει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «In Hopes of Ending Deadlock, Premier Offers Early Elections».

Η προσφορά του κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας, έγινε εν μέσω ενός πολωμένου πολιτικού κλίματος, όπως τους ισχυρισμούς για δωροδοκίες βουλευτών με στόχο την εκλογή ΠτΔ.

Αύριο θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την εκλογή ΠτΔ. Μια νίκη της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς, θα ήταν ταυτόσημη με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για να διασφαλίσει την ρευστότητα της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή ΠτΔ στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να κερδίσει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιτίθεται στους όρους των σχεδίων διάσωσης, διαταράσσοντας ενδεχομένως την οικονομική πορεία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα, δηλώνοντας ότι σε αντάλλαγμα θα συμπεριλάβει φιλοευρωπαϊκές προσωπικότητες στην κυβέρνηση και θα καθορίσει μια ημερομηνία πρόωρων εκλογών προς τα τέλη του 2015. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από τον Ιούνιο του 2016.

«Είναι εθνική υποχρέωση και απαίτηση της κοινής λογικής να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές» δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Τρόικα. Η προοπτική μιας παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης προκάλεσε αναστάτωσης στις αγορές με το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει πτώση ρεκόρ 13% σε μια μέρα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύονται στο 9%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού επέμεινε στην ανάγκη προκήρυξης εκλογών χωρίς καθυστέρηση, δηλώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός ζητά απλά τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

Το άνοιγμα ωστόσο του κ. Σαμαρά φάνηκε να απευθύνεται κυρίως στους αναποφάσιστους ανεξάρτητους βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας για τον ΠτΔ, ζητώντας από αυτούς να ακούσουν την φωνή της συνείδησής τους, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα μικρότερο δεξιό κόμμα ότι προβαίνουν σε αστήρικτε και άθλιες σκευωρίες σχετικά με τη δωροδοκία βουλευτών.

Τα σχόλια του κ. Σαμαρά έγιναν δύο ημέρες μετά τον ισχυρισμό βουλευτή του δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι του προσφέρθηκαν χρήματα από μεσολαβητή για να στηρίξει την εκλογή ΠτΔ. Ο βουλευτής, Παύλος Χαϊκάλης, και ο ηγέτης του κόμματος, Πάνος Καμμένος, υπέβαλλαν χθες κατάθεση στον εισαγγελέα σχετικά με το βίντεο που φέρεται να καταγράφει την απόπειρα δωροδοκίας.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ότι παρακολουθεί την υπόθεση με το στόμα ανοιχτό και τη μύτη κλειστή λόγω της δυσοσμίας, προσθέτοντας ότι ο κ. Χαϊκάλης έκανε το καθήκον του καταγγέλλοντας την υπόθεση δωροδοκίας.

http://www.nytimes.com/2014/12/22/world/europe/greek-premier-offers-early-elections-in-return-for-support-for-candidate.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: