Αρθρο του Landon Thomas στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Yield-Hungry Investors Stung in Greece» καταγράφει την ανησυχία των επενδυτών, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα λόγων των στοιχείων ανάκαμψης της οικονομίας της, και οι οποίοι ξεπουλούν τώρα τα ομόλογα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, επτά μήνες μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησιάζουν το 10%, καθώς οι επενδυτές ξεπουλάνε φοβούμενοι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το ισχυρό ενδεχόμενο αντικατάστασης της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, από μια ριζοσπαστική και απρόβλεπτη κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς, που είχε συναντηθεί με δεκάδες επενδυτές ομολόγων και μετοχών που έδειχναν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον φλογερό ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα, θα έκανε τους ξένους να μιλούν πάλι για «Grexit» και θα επανέφερε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μολονότι η προοπτική αυτή μοιάζει μακρινή λόγω των οικονομικών εξαρτήσεων της Ελλάδας και της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, με μια νέα κυβέρνηση, η οποία απείλησε να άρει τα μέτρα λιτότητας, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν και οι επενδυτές δείχνουν ότι δεν προτίθενται να περιμένουν το αποτέλεσμα.

http://dealbook.nytimes.com/2014/12/11/yield-hungry-investors-stung-in-greece/?src=twr 

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ?

Καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριάντα ετών, πολλοί αναλυτές κρίνουν υπερβολική την αντίδραση των επενδυτών, αναφέρει η Nyshka Chandran σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Why the Greek selloff is exaggerated».

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, έχει υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται να τοποθετήσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί αλλά υπάρχει υπερβολή. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορέσει να τοποθετήσει και το τελευταίο κομμάτι» ανέφερε προς το CNBC ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην AvaTrade.

«Πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση της αγοράς σε αυτό το νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας. Η αβεβαιότητα υπήρχε ήδη καθώς δεν γνωρίζαμε εάν θα μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Μάρτιο ή εάν θα είχαμε ή όχι πρόωρες εκλογές, αλλά τώρα πια έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο Κώστας Μπορόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι αναλυτές ανησυχούν κυρίως από ενδεχόμενη επανάληψη της κρίσης του 2010, όταν το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων επεκτάθηκε και στα ομόλογα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών της νότιας Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Naeem Aslam για την Ελλάδα «η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομερή, όπως το 2010. Εάν Αν η ίδια κυβέρνηση παραμείνει, αυτό θα είναι μια ευκαιρία. Σε αυτή την περίπτωση κατά το επόμενο έτος θα εισρεύσουν πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα, τα οποία θα οδηγήσουν υψηλότερα τη χρηματιστηριακή αγορά».

http://www.cnbc.com/id/102262557

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: