Νέες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας




Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ σε περιοχές της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον και άλλων πόλεων για μια δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων μετά την απόφαση του Σώματος των ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη κατά του λευκού αστυνομικού που είναι υπεύθυνος για το θάνατο ενός αφροαμερικανού άντρα τον περασμένο Ιούλιο στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), το πλήθος είχε κατέβει στην πλατεία Foley στο κάτω Μανχάταν, κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Θάνατος στον Ρατσισμό» ή «το Φέργκιουσον είναι παντού», αναφερόμενοι στην πόλη του Μισσούρι όπου και εκεί οι ένορκοι αποφάσισαν πριν από δέκα ημέρες να μην ασκήσουν δίωξη κατά του λευκού αστυνομικού για το θάνατο αυτό το καλοκαίρι και πάλι ενός άοπλου έφηβου αφροαμερικανού.

Αρκετά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το πλήθος για να παρακολουθήσουν τους διαδηλωτές που φώναζαν «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη». Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων στη Νέα Υόρκη κατά της αστυνομίας και των δικαστών μετά το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ στις 17 Ιουλίου και ειδικά μετά τη δικαστική απόφαση να μην τιμωρηθεί ο αστυνομικός που φέρει την ευθύνη για το θάνατό του.

«Εμείς δεν θα σταματήσουμε όσο δεν γίνεται τίποτα», ανέφερε ένας διαδηλωτής ανάμεσα στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Foley. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ατιμωρησία της αστυνομίας. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει. Έχει ένα βίντεο που δείχνει τι συνέβη, τι άλλο χρειάζεται;» συμπλήρωσε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικοί λογοδοτούν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικοί της θα λογοδοτούν περισσότερο για τις πράξεις τους, μετά την απόφαση ενός σώματος ενόρκων να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον ενός λευκού αστυνομικού που εμπλέκεται στον θάνατο ενός άοπλου μαύρου στη Νέα Υόρκη.

«Η υπόθεση αυτή εγείρει και πάλι το ερώτημα της ευθύνης των μελών των δυνάμεων της τάξης», υπογράμμισε ο Στεφάν Ντιζαρίτς, εκπρόσωπος του Μπαν Γκι-μουν.

Σύμφωνα με το AFP, ο γενικός γραμματέας «καλεί τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ να κάνουν τα μέγιστα για να απαντήσουν στις εκκλήσεις» που ζητούν οι αστυνομικοί «να λογοδοτούν περισσότερο για τις πράξεις τους».

Ο Μπαν ζήτησε επίσης από τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά και από τις αμερικανικές αρχές να σέβονται την ελευθερία του συναθροίζεσθαι. Εξάλλου χαιρέτισε την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση του θανάτου του 43χρονου άοπλου μαύρου Έρικ Γκάρνερ από τον λευκό αστυνομικό Ντάνιελ Πανταλέο στις 17 Ιουλίου στο Στέιτεν Άιλαντ.

Παρά την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον Πανταλέο, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα διεξαγάγει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το ενδεχόμενο να παραβιάστηκαν τα πολιτικά δικαιώματα του Γκάρνερ.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων για την περίπτωση του Γκάρνερ ελήφθη δέκα ημέρες έπειτα από μια παρόμοια απόφαση για την υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, του άοπλου νεαρού μαύρου που σκοτώθηκε από ένα λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: