ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη στη Βρετανία για το υποβρύχιο




Κλίμα Ψυχρού Πολέμου έκανε την εμφάνισή του και στα ανοιχτά των βρετανικών – σκωτσέζικων εν προκειμένω – υδάτων στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, καθώς στην περιοχή φέρεται να αναδύθηκε σε βάθος περισκοπίου αγνώστου ταυτότητας υποβρύχιο, με αποτέλεσμα οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται και πληροφορίες που δημοσίευσε το εξειδικευμένο περιοδικό Aviation Week & Space Technology, σε μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση, στην περιοχή έσπευσαν και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια συνδρομής των βρετανικών δυνάμεων να εντοπίσουν το υποβρύχιο, κάτι που παραδέχθηκε με ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην κορύφωση των επιχειρήσεων συμμετείχαν δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3C Orion του Ναυτικού των ΗΠΑ, ένα καναδικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CP-140 Aurora, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Atlantique 2 του Ναυτικού της Γαλλίας και ένα αεροσκάφος επιτήρησης – αναγνώρισης Sentinel της βρετανικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται, ότι δεν είναι ασυνήθιστη η ανάπτυξη συμμαχικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας στην αεροπορική βάση του Lossiemouth κυρίως για να συμμετάσχουν στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις Joint Warrior, που όμως η διεξαγωγή τους ανακοινώνεται εκ των προτέρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η άφιξη στο Lossiemouth, περί τις 26 Νοεμβρίου, των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών που μετέφεραν εξοπλισμό υποστήριξη τους ήταν αιφνιδιαστική.

Το άγνωστο υποβρύχιο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο «διάδρομο» που χρησιμοποιούν τα βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια που ελλιμενίζονται στον ναύσταθμο του Faslane, την «καρδιά» της βρετανικής πυρηνικής αποτροπής, αφού τα υποβρύχια αυτά εξασφαλίζουν τη βεβαιότητα ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος (λόγω δυσκολίας εντοπισμού και αιφνιδιαστικής εξουδετέρωσης των υποβρυχίων) στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους πυραύλους Trident.

Τα αεροσκάφη εξυπηρετούνταν, όπως προαναφέρθηκε, από τη βάση της RAF (Royal Air Force), της βρετανικής βασιλικής Αεροπορίας δηλαδή, στο Lossiemouth. Στο συγκεκριμένο σημείο προκύπτει σαφώς ένα ζήτημα με την απόφαση εγκατάλειψης του προγράμματος σύγχρονων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Nimrod, στο πλαίσιο των περικοπών που επέβαλε η αμυντική αναθεώρηση του 2010.

Το περιστατικό θυμίζει παρόμοιο με [φερόμενο ως] ρωσικό υποβρύχιο που εντοπίστηκε στη Σουηδία με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως βέβαια αναμενόταν, η Ρωσία είχε αρνηθεί τα πάντα. Προφανώς, το σημείο εντοπισμού του υποβρυχίου, μάλλον αναδεικνύει τη Ρωσία ως υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο «εισβολέα» και στην περίπτωση της Βρετανίας, αν και δεν έχει διευκρινιστεί εάν το υποβρύχιο είχε παραβιάσει τα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Η δραστηριότητα των ρωσικών ναυτικών – εκτός των αεροπορικών – δυνάμεων έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr,

PHOTO: Wikipedia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: