Μοσκοβισί-Λαγκάρντ συζήτησαν την “επόμενη μέρα” για την Ελλάδα




Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται από προχθές στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, με την σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα Κάρολιν Ατκινσον, την Τζάνετ Γέλεν της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Με όλους συζήτησε το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά ειδικά με την κ. Λαγκάρντ η συζήτηση ήταν εκτενής, αφού το Ταμείο και η Ευρώπη αποτελούν δανειστές της χώρας μας.

Η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ έγινε χθες το βράδυ και σ’ αυτήν ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να εξέφρασε τη νέα θέση του για αλλαγή του καθεστώτος της Τρόικα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί πιστεύει ότι η επιτήρηση πρέπει να αλλάξει, να μην συνεχίσει να γίνεται όπως τώρα, να είναι πιο ελαφριά.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι παρά το τεράστιο χρέος της και την υψηλή ανεργία η Ελλάδα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας εφικτό ένα «νέο στάδιο» στις σχέσεις της Τρόικα με τη χώρα.

«Πρέπει, είπε, να το εκμεταλλευθούμε αυτό τώρα και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι πιθανή η χορήγηση μιας «προληπτικής» γραμμής πιστώσεων, που μπορεί να συμφωνηθεί με την Ελλάδα αφού ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, η οποία θα χρειάζεται να συνοδεύεται από επιτήρηση, αν και πολύ λιγότερο αυστηρή, των δημοσιονομικών της χώρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: