“Μαγειρεύουν” υποχώρηση της Λευκωσίας;




Πλήρης επισκόπηση των διμερών θεμάτων Ελλάδας – Τουρκίας έγινε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους ομολόγους τους κ.κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr).

Σε συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με δημοσιογράφους ανέφερε ότι συζητήθηκε το κυπριακό, το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για όλα και σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε σχέση με τους χειρισμούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και πως μπορεί να γίνει σεβαστό το Δίκαιο της Θάλασσας και των θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή ηγεσία.

(Άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι στην Αθήνα “μαγειρεύεται” υποχώρηση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενώ ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του νοσοκομείου “Ορος Σινά”, στη Νέα Υόρκη).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν πει με τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. Στις συναντήσεις τέθηκαν ακόμη τα θέματα που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική της ΕΕ ως οντότητας και η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Στο τραπέζι βρέθηκαν και τα θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία «όχι στην βάση της αμοιβαιότητας ή της ανταλλακτικότητας» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, αλλά υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη οπού υποβλήθηκε σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση καρδιάς και ήδη σηκώθηκε από το κρεβάτι, είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο καλή και ταχεία ανάρρωση.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ηγετών πραγματοποιήθηκε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: