Μαδούν τη μαργαρίτα γιά τον «Βάρβαρο», αλλά και να φύγει θα ξανάρθει




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Τούρκοι αφήνουν το χρόνο να κυλήσει κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Η οδηγία προς ναυτιλλόμενους ( navtex) λήγει στις 30 Δεκεμβρίου, οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί από τις 15 Νοεμβρίου, ωστόσο το σκάφος έκοβε βόλτες όλη αυτή την περίοδο στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, θέλοντας πρωτίστως να διατηρηθεί το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει. Είναι σαφές από όσα δηλώνονται από τουρκικής πλευράς πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ενώ συνδέουν την παρουσία του σκάφους με τα επόμενα βήματα των εταιρειών ENI-KOGAS και τις έρευνες που σχεδιάζουν εντός Ιανουαρίου με νέες γεωτρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι και την τελευταία στιγμή η τουρκική πλευρά θα «παίζει» με το θέμα του σκάφους, αν και προκύπτει από τα όσα μεταδίδονται από την Τουρκία και τα κατεχόμενα, ότι ακόμη και να φύγει τώρα, δηλαδή να μην ανανεωθεί η NAVTEX, θα επανέλθει. Είναι δε σαφές από την γενικότερη στάση της Άγκυρας και τις εν γένει συμπεριφορές της πως το «Μπαρμπαρός» έχει έλθει για να παραμείνει στην περιοχή, ώστε και να ασκεί πιέσεις και προς τη Λευκωσία αλλά και τις εταιρείες. Αλλά και επειδή έχει «διεκδικήσεις» στην περιοχή.

Το γεγονός ότι η εισβολή του «Μπαρμπαρός» έχει οδηγήσει σε αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θεωρείται περίπου δεδομένο από τρίτους ότι σε περίπτωση αποχώρησης του, θα ξεκινήσουν αμέσως οι συνομιλίες. Δεν είναι, όμως, έτσι τα δεδομένα. Είναι προφανές πως η Λευκωσία για να επανέλθει στις συνομιλίες ζητά όπως υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες. Μια τέτοια διαβεβαίωση δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη η Άγκυρα να δώσει καθώς μετά θα ακυρώσει τους σχεδιασμούς της στην περιοχή. Ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες ημέρες για να διαφανούν ποια σενάρια θα τεθούν σε ισχύ.

Χθες, πάντως, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος με δυο συνοδευτικά πλοία βρισκόταν στα ανοικτά του Παραλιμνίου και κινείτο νοτιοδυτικά της Κύπρου.

«Πρόταση» για 50-50% στις Κυπριακές Αερογραμμές!

Η τουρκική πλευρά «καλοβλέπει» φαίνεται και τις Κυπριακές Αερογραμμές, καταθέτοντας πρόταση για 50%-50% στην εταιρεία. Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις και τα όσα βλέπουν τη δημοσιότητα γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, κατέθεσαν «μια εντυπωσιακή πρόταση».

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», με τίτλο: «Τρελή πρόταση» αναφέρει πως η «Βόρεια Κύπρος» έκανε την εισήγηση «ελάτε να πετάμε μαζί». Ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του κατοχικού καθεστώτος, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος έχει και αρμοδιότητα στον τουρισμό δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν εταίροι στις Κυπριακές Αερογραμμές» και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση στην ‘’Ε/Κ Διοίκηση’’ να γίνουμε εταίροι με μερίδιο 50% η κάθε πλευρά, έτσι ώστε η εταιρία να μη χρεοκοπήσει».

Ο Ντενκτάς είπε τα εξής: «Τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το την Τύμπου να πραγματοποιούν πτήση προς την Τουρκία και τα αεροσκάφη, που θα απογειώνονται από τη Λάρνακα, να πραγματοποιούν πτήσεις προς την Ευρώπη. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό άνοιγμα μεταξύ των Τ/Κ και των Ε/Κ».

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: