Λιβύη: Αμερικανική εταιρεία ανέλαβε …να σώσει το πετρέλαιο




Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης έχει συνάψει σύμβαση με μια αμερικανική εταιρεία πυρόσβεσης η οποία θα βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στον τερματικό σταθμό μεταφοράς Ες Σίντερ, ανέφερε ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

Οι εργασίες θα αρχίσουν εντός πέντε ημερών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μοχάμεντ Μπαράζα. Η αξία της σύμβασης φτάνει τα 6 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς να κατονομάζει την αμερικανική εταιρεία.

Η φωτιά στις μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στο μεγαλύτερο τερματικό λιμάνι της χώρας το Ες Σίντερ μαίνονται εδώ και μέρες αφότου ένας πύραυλος έπληξε μια από αυτές καταστρέφοντας πετρελαϊκή παραγωγή δύο ημερών και αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης μαίνονται οι συγκρούσεις αντίπαλων παρατάξεων για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας που είναι η βασική πηγή εσόδων για τη Λιβύη.

Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «εντεινόμενη οικονομική κρίση… λόγω της ραγδαίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και των τιμών, του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος, της συνεχιζόμενης ελάττωσης των αποθεματικών του κράτους σε ξένο συνάλλαγμα», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ έχουν σταματήσει να λειτουργούν αφότου ισλαμιστές μαχητές πιστοί στην αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη προσπάθησαν να τα καταλάβουν αποσπώντας τον έλεγχό τους από δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Τένι. Ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να εργάζεται στην ανατολική Λιβύη αφότου η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης») κατέλαβε την Τρίπολη τον Αύγουστο, σχημάτισε δική της βουλή και κυβέρνηση.

Ένας εκπρόσωπος της φρουράς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που πρόσκειται στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση, διεμήνυσε ότι θα γίνουν κι άλλες αεροπορικές επιδρομές στη Μισράτα εάν οι ισλαμιστές δεν αποχωρήσουν από την περιοχή του Ες Σίντερ. Αεροσκάφη έπληξαν την πόλη αυτή της δυτικής Λιβύης χθες.

«Τους δώσαμε προθεσμία 72 ωρών να αποσυρθούν, η οποία ξεκίνησε χθες», είπε ο εκπρόσωπος αυτός.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: