Λέξη προς λέξη εξετάζουν τις προτάσεις στο ΔΝΤ




Τις πιο κρίσιμες ώρες από την ένταξη της χώρας μας στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. περνά η Ελλάδα, καθώς οι δανειστές έχουν ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση ότι τυχόν απόρριψη των τελευταίων προτάσεων της Αθήνας, «θα σημαίνει ρήξη».

Η κατάσταση δεν είχε ξεκαθαρίσει ούτε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα Νέας Υόρκης), καθώς στο Ταμείο συνέχιζαν τη μελέτη των ελληνικών προτάσεων. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο «Εθνος», τα μέλη της Αποστολής του Ταμείου «εξετάζουν γραμμή-γραμμή, λέξη με λέξη» τις προτάσεις της Αθήνας, οι οποίες βασικά –όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί- εστιάζονται γύρω από την αύξηση του ΦΠΑ.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Αγγελα Γκαβίρια, απαντώντας σε ερωτήματα για το χρόνο άφιξης της Αποστολής στην Αθήνα, είπε ότι «δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει», αν και από άλλες πηγές πληροφορηθήκαμε ότι γινόταν προσπάθεια να ληφθεί η τελική απόφαση μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας (πρωινές ώρες της Τρίτης για την Ελλάδα). Πριν από την αναχώρηση της Αποστολής απαιτείται η σχετική άδεια από τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, –μία τυπική διαδικασία- αλλά η επιστολή δεν είχε σταλεί από το Ευρωπαϊκό Τμήμα.

Είναι σημαντική, όμως, εξέλιξη η δήλωση στο «Ε» ενημερωμένης πηγής, ότι «εάν επιστρέψει η Αποστολή του ΔΝΤ, θα επιστρέψει με στόχο να ολοκληρώσει την Εκτη Επιθεώρηση». Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με την πηγή, που ο επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ και οι συνεργάτες του προσπαθούν να ολοκληρώσουν το κυριότερο μέρος της διαδικασίας με τηλεδιασκέψεις και άλλους τρόπους επικοινωνίας, πριν μεταβούν στην Αθήνα.

Ο κ. Γκογιάλ μίλησε σήμερα σε οικονομικό συνέδριο, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη παρουσία τεσσάρων Ελλήνων υπουργών, αλλά δεν άγγιξε την ουσία των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε όμως ξανά ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ανέφερε ότι πραγματοποιούνται «εποικοδομητικές συζητήσεις», είπε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά, αλλά –όπως τόνισε- οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Γκογιάλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγινε «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» συγκρίνοντας τις αλλαγές σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου τόνισε ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2016, ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και πρόσθεσε: «Η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».

Ο επικεφαλής της Αποστολής πιστεύει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, αλλά υπογράμμισε ότι «πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η Ελλάδα βήμα-βήμα βγαίνει από την κρίση και αυτό είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας» και πρόσθεσε:

«Η χώρα επιτυγχάνει σήμερα, για ακόμη μια χρονιά, τους δημοσιονομικούς στόχους, επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, υλοποιεί μια σειρά από δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές και η οικονομία της γυρίζει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγένθυσης, Η ανεργία αργά, αλλά σταθερά, μειώνεται. Το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυροποιηθεί και η οικονομία ενισχύεται. Άρα, η Ελλάδα βήμα-βήμα βγαίνει από την κρίση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: