Κρίστοφερ σε Αμερικανούς-ΟΗΕ: Ξυπνήστε…




Με άρθρο του που δημοσιεύεται στη Huffington Post, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, καλεί τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΟΗΕ να ξυπνήσουν σε σχέση με το Κυπριακό και να δουν το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία σήμερα, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο άρθρο με τίτλο «Ώρα οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και των ΗΠΑ να γίνουν σοφότεροι στο Κυπριακό», ο Φίλιπ Κρίστοφερ απαντά σε σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με συγκεκριμένες αντιδυτικές ενέργειες του Ερντογάν που πλήττουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Δύσης, μαζί και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

«Είναι σαφές πως η πίεση των Ηνωμένων Εθνών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρο και η  επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν ήταν ποτέ για τα ‘τουρκοκυπριακά δικαιώματα’ στο φυσικό αέριο. Ο Ερντογάν διέταξε πρόσφατα να αρχίσουν τα τουρκικά σχολεία τη διδασκαλία της γλώσσας που χρησιμοποιείτο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη θέση της σύγχρονης Τουρκικής. Οι δράσεις μας απλά βοηθούν να λάβουν συμβολικά σάρκα τα οστά της αξίωσης του Ερντογάν, ότι δημιουργεί εκ νέου τον περιφερειακό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εξουσία της και την ικανότητα να εκφοβίζει».

Και τονίζει πως είναι καιρός τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να θυμηθούν εκ νέου:
«Πρώτον, τις εξωφρενικές δηλώσεις και τις αντι-δυτικές ενέργειες του Ερντογάν, δεύτερον, την ξεκάθαρη υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στο ISIL και άλλους φανατικούς ισλαμιστές τρομοκράτες και τρίτον, ότι η Αμερική και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ υπαγορεύουν να σταθούμε στο πλευρό της συμμάχου μας Κύπρου και να επιδείξουμε σαφώς την υποστήριξη αυτή με έργα κι όχι μόνο λόγια. Ώρα να γίνεις σοφότερη Αμερική».

Το άρθρο του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, ξεκινά με το ρητορικό ερώτημα, αν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιέζουν την Κύπρο, χώρα καταγωγής του και πολυετή σύμμαχο της Αμερικής, να συμφωνήσει με την προσπάθεια της Τουρκίας να κλέψει το φυσικό της αέριο.

«Μήπως αυτοί οι αξιωματούχοι δεν άκουσαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ «μας θέλουν νεκρούς, τους αρέσει να βλέπουν τα παιδιά μας να πεθαίνουν»; Μήπως δεν ακούν τους ηγέτες του ISIL να λένε πρόσφατα ότι «χωρίς την Τουρκία, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ήταν στη σημερινή του θέση»;.

Ο κ. Κρίστοφερ παραθέτει διάφορα παραδείγματα για τον ρόλο της Τουρκίας στην έξαρση της τρομοκρατίας του ΙSIL κι αναρωτιέται αν οι αμερικανικές πιέσεις σχετίζονται με προσπάθεια να πεισθεί η Τουρκία να επιτρέψει στις ΗΠΑ τη χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα πόσο εξετέθη ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν πριν πέντε χρόνια ευρισκόμενος στην Κορέα είχε δηλώσει μετά από συνάντηση με τον Ερντογάν ότι η Τουρκία θα επέτρεπε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Αναφορά επίσης κάνει σε δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που έχουν προκαλέσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ότι οι ΗΠΑ δεν πάτησαν ποτέ στο φεγγάρι, ότι την Αμερική ανακάλυψαν μουσουλμάνοι το 1178 κι όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος, ότι «η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ενάντια στη φύση» κι ότι «το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τον Χίτλερ στην βαρβαρότητα». Και αναφέρει πως όλοι αυτοί που πλήττονται από τον Ερντογάν πληγώνονται όταν η Αμερική στηρίζει την αισχρότητα Ερντογάν, όπως συμβαίνει και για την περίπτωση της Κύπρου.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρει πως η Κύπρος και το Ισραήλ αποτελούν τους μόνους πραγματικούς συμμάχους σε μία επικίνδυνη περιοχή φυτώριο αντιαμερικανισμού κι ότι πλέον οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών παραγγέλλονται και χρηματοδοτούνται  από τη νέα διεθνή έδρα τους στην Τουρκία. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η ντε φάκτο ρωσο-τουρκική συμμαχία για τον αγωγό φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετατοπίσει αποφασιστικά υπέρ της Μόσχας την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων.

Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ γράφει πως δεν μπορούν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστεύουν στις διεκδικήσεις του Ερντογάν, ότι είναι ιδιοκτησία του οι υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην ΑΟΖ μιας άλλης μεσογειακής χώρας. Κι αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να επιβραβευθεί με πιέσεις προς την Κύπρο η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας να στείλει σεισμογραφικό σκάφος συνοδεία πολεμικών, για έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι για την διανομή του φυσικού αερίου της Κύπρου, έχει εδώ και πέντε χρόνια ληφθεί μέριμνα, με τη συμφωνία μεταξύ του τότε προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και του κ. Ταλάτ για την διανομή των εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Ίσως αυτή η περίεργη μεταχείριση της Κύπρου από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα των διπλωματικών ικανοτήτων του Ερντογάν. Ίσως αυτός να οδηγεί τους αξιωματούχους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ προς αυτή την αφελή φιλοτουρκική, αντιαμερικανική και αντιδυτική πορεία, για να αποδείξει πώς μεταχειρίζεται τους ανθρώπους που λέει ότι θέλουν να «δουν τα παιδιά του να πεθάνουν».

Σημειώνεται ότι ο Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας είχαν τον περασμένο μήνα επαφές με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: