Κόκκινος συναγερμός στις αμερικανικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο




Η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των εγκαταστάσεών της σε όλο τον κόσμο ενόψει της δημοσιοποίησης μιας έκθεσης του Κογκρέσου, η οποία επικρίνει τις ανακριτικές μεθόδους της CIA την περίοδο 2001-2009, μετέδωσε το Πρακτορείο REUTERS.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις και τους πολίτες εξαιτίας της δημοσιοποίησης της έκθεσης αυτής, που αναφέρεται στις δραστηριότητες ενός προγράμματος της CIA το οποίο ξεκίνησε επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο Τρίτη από τη Γερουσία.

Πάντως ο Έρνεστ υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησής της.

«Η επιτροπή (Πληροφοριών της Γερουσίας) μας επεσήμανε ότι σκοπεύει να δημοσιοποιήσει την έκθεση αύριο (Τρίτη)», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη «εδώ και μήνες» για αυτό.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κυκλοφόρησαν μυστικά μια προειδοποίηση για πιθανές βίαιες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Οι υπηρεσίες κατασκοπείας «έχουν την υποχρέωση (…) να προειδοποιούν για την αυξημένη πιθανότητα η δημοσιοποίηση αυτή θα προκαλέσει βίαιη αντίδραση», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: