Καθεστώς παρατηρητή για την Τουρκία στην Κεντρική Αμερική




Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον και θα συμμετάσχει το 2015 με το καθεστώς του περιφερειακού παρατηρητή, στο Σύστημα Ολοκλήρωσης Κεντρικής Αμερικής (SICA / Central American Integration System), όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Το αίτημα που είχε υποβάλλει η Τουρκία να γίνει αποδεκτή, έγινε αποδεκτό από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών, που διεξήχθη στο Μπελίζε. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν θα διεξαχθεί στη Γουατεμάλα φόρουμ των υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο προφανώς θα παραβρεθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «Central American Integration System» ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την περιφερειακή ολοκλήρωση, από την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά. Αργότερα εντάχθηκε ως πλήρες μέλος το Μπελίζε και στη συνέχεια η Δομινικανή Δημοκρατία.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στους περιφερειακούς οργανισμούς με στόχο την ολοκλήρωση, στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής. Δεν αντιλέγει κανείς. Η Τουρκία βέβαια δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί για μια περιοχή που ανακάλυψαν πολύ πριν τον Κολόμβο… μουσουλμάνοι θαλασσοπόροι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: