Καταγγελία Λαβρόφ: Θέλουν να αλλάξουν τον Πούτιν – Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ;




O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει κάνει εποικοδομητικές κινήσεις, οι οποίες πιθανόν οδηγούν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, μετέδβσαν το Πρακτορείο REUTERS και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Ας μου επιτραπεί να πω ότι η Ρωσία έχει προβεί σε εποικοδομητικές κινήσεις τις τελευταίες αυτές ημέρες» δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις: (…) οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιτήρηση της γραμμής ελέγχου, η ηρεμία που επικρατεί σε πολλές πόλεις, η απόσυρση ορισμένων ανθρώπων», είπε ο Κέρι, μιλώντας για «ενδείξεις εποικοδομητικών επιλογών» και πρόσθεσε: «Αυτό μόνο να βοηθήσει μπορεί».

Ο Τζον Κέρι εξάλλου επισήμανε ότι ο στόχος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν να καταστεί ξεκάθαρο στον Πούτιν ότι υπάρχει ένα τίμημα που συνδέεται με την υποστήριξη που προσέφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ρωσικό ρούβλι, ο Κέρι επισήμανε: «Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων, ωστόσο οι κυρώσεις ξεκάθαρα είχαν στόχο να προσκαλέσουν τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να κάνει διαφορετικές επιλογές».

Ο ίδιος άλλωστε επισήμανε ότι η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα των κυρώσεων αλλά επίσης αντανακλά άλλους παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν εναντίον της Ρωσίας δεν είχαν στόχο να πλήξουν τους Ρώσους πολίτες, αλλά πολλοί εξ αυτών «έχουν εγκλωβιστεί στις επιλογές που κάνει η κυβέρνησή τους και αυτό έχει έναν αντίκτυπο».

Η ταχεία άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία «εξαρτάται από τις επιλογές» του προέδρου Πούτιν, επισήμανε ο Κέρι από το Λονδίνο.

«Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μερικών ημερών ανάλογα με τις επιλογές του προέδρου Πούτιν» είπε ο ίδιος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ βλέπει στις κυρώσεις της Δύσης μια προσπάθεια να υπάρξει «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσική Ομοσπονδία

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι έχει «σοβαρούς λόγους» να πιστεύει ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εις βάρος της χώρας του στόχο έχουν να προκαλέσουν αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέκρινε ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμώντας ότι η εξωτερική πολιτική που υιοθετεί δεν είναι διόλου ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.

Στην ερώτηση που του τέθηκε εάν οι δυτικές κυρώσεις συνιστούν κατά τη γνώμη του μία απόπειρα να αναγκαστούν οι κυβερνώντες τη Ρωσία να εγκαταλείψουν την εξουσία, ο υπουργός απάντησε: «Έχω πολλούς σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ορισμένοι πολιτικοί μάλιστα δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει παραδεχθεί ότι η Ουάσιγκτον διέταξε την Ευρώπη να την ακολουθήσει και να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Ειλικρινά είναι κρίμα που σε διάστημα τόσων ετών υποτιμήσαμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία όχι μόνο θα επιβιώσει, όμως θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ακόμη πιο δυνατή. Έχουμε βιώσει δοκιμασίες πολύ πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια της ιστορίας και κάθε φορά εξήλθαμε από αυτές ακόμα πιο δυνατοί», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ καταφέρθηκε εναντίον των γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου που ενέκριναν ομόφωνα το Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και την παράδοση θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία.

«Κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 80% (τα στελέχη του Κογκρέσου) δεν έχουν ποτέ φύγει από τις ΗΠΑ. Ζουν στο δικό τους κόσμο, για αυτό ακριβώς δεν έχω εκπλαγεί από αυτή τη ρωσοφοβία» τόνισε ο υπουργός.

Το κείμενο αυτό, που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και την χορήγηση όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, πρέπει επίσης να εγκριθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο.

«Θα δούμε τι θα κάνει ο Ομπάμα», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα υπογράψει ως το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα υπογράψει ως το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο και προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Το Κογκρέσο ενέκρινε το Σάββατο ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει την άδεια για την επιβολή νέων κυρώσεων στις εταιρείες όπλων και τους επενδυτές στα υψηλής τεχνολογίας πετρελαϊκά έργα της Ρωσίας, ενώ προβλέπει την παροχή επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου και θανατηφόρου εξοπλισμού.

Έπειτα από αίτημα του Λευκού Οίκου, το νομοσχέδιο δεν καθιστά την επιβολή των νέων κυρώσεων υποχρεωτική, γεγονός που δίνει στον Ομπάμα τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει τι θα ισχύσει πραγματικά.

«Ο πρόεδρος σκοπεύει να υπογράψει το νομοσχέδιο αυτό», διότι του επιτρέπει να διατηρήσει «την ευελιξία του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «στέλνει ένα μπερδεμένο μήνυμα στους εταίρους μας διότι περιλαμβάνει μια γλώσσα που δεν αντιστοιχεί στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται», επεσήμανε ο Έρνεστ.

Ο Ομπάμα έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι πιστεύει πως θα ήταν «αντιπαραγωγική» η επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.

PHOTO via STATE DEPARTMENT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: