Ισραήλ: Μεγάλος καυγάς για το φυσικό άεριο




Η ανεξάρτητη Αντιμονοπωλιακή Αρχή του Ισραήλ τάχθηκε χθες κατά της αμερικανο-ισραηλινής κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, αναφέρει ανταπόκριση του Stanley Reeddec από το Λονδίνο στους NEW YORK TIMES με τίτλο «In Israel, Antitrust Regulator Reviews Natural Gas Development».

Σημειώνουν ότι Ισραηλινοί Αξιωματούχοι και η Αντιμονοπωλιακή Αρχή εκφράζουν την ανησυχία τους για την κοινοπραξία της Noble Energy, της Delek Drilling και της Avner Oil στην αποκλειστική διαχείριση της παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Η Noble και οι εταίροι της διαχειρίζονται όλο σχεδόν το φυσικό αέριο από τα εξωχώρια κοιτάσματα Tamar και από τα προσφάτως ανακαλυφθέντα κοιτάσματα Leviathan.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ισραηλινή ρυθμιστική αρχή αντιτίθεται στην κυρίαρχη θέση της κοινοπραξίας στα δύο μεγάλα κοιτάσματα, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του Ισραήλ από το φυσικό αέριο. Μία από τις ανησυχίες είναι ότι η κοινοπραξία θα μπορούσε να υπερτιμολογήσει το φυσικό αέριο, πλήττοντας τους καταναλωτές.

«Η είσοδος της Delek και Noble στον Λεβιάθαν δημιούργησε μια κατάσταση, όπου οι συγκεκριμένοι όμιλοι ελέγχουν όλα σχεδόν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές του κράτους του Ισραήλ» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Αντιμονοπωλιακή Αρχής του Ισραήλ, David Gilo, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εταιρειών πριν λάβει την όποια απόφαση. Ενδεχόμενη διάλυση της κοινοπραξίας από την ρυθμιστική αρχή θα οδηγούσε σε περεταίρω καθυστέρηση στην εκμετάλλευση του Λεβιάθαν. Ο Nati Birenboim, πρώην σύμβουλος του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή θα επιχειρήσει να εξαναγκάσει την πώληση των μετοχών του Λεβιάθαν που κατέχει η κοινοπραξία. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθυστερούσε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, καθώς οι εταιρείες θα προσέβαλαν την απόφαση στα δικαστήρια, ενώ θα πρέπει να βρεθούν νέοι επενδυτές. Ο Nati Birenboim, δικηγόρος και εκτελεστικός διευθυντής στην Tamuz Group, δήλωσε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης αντιτίθενται στην απόφαση της ρυθμιστικής αρχής.

Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο που στηρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπεται η πώληση φυσικού αερίου στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, γεγονός που θα ισχυροποιούσε τις συμφωνίες ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των δύο αραβικών χωρών. Η κοινοπραξία της Noble έχει επιτύχει προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου. Η αλλαγή ιδιοκτησίας θα έθετε σε κίνδυνο τις εν λόγω συμφωνίες.

Σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ομίλου Delek και εκτελεστικός διευθυντής της Avner Oil, Gideon Tadmor, δήλωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες είναι προς όφελος του Ισραήλ. «Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνιών σχετικά με την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ εξετάζεται ενδεχόμενη εταιρική σχέση με την Κύπρο και ενδεχόμενη εξαγωγή στην Τουρκία» τόνισε ο Gideon Tadmor.

http://www.nytimes.com/2014/12/24/business/international/in-israel-antitrust-regulator-reviews-natural-gas-development.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: