Η Ράις απέρριψε το τουρκικό αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία




Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Susan Rice, απέκλεισε τη συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη δημιουργία μιας προστατευόμενης στρατιωτικά ζώνης στη Συρία, που θα αποτελεί καταφύγιο για τους πολίτες και τη συριακή αντιπολίτευση, αναφέρει ανταπόκριση των Terry Atlas και Angela Greiling Keane από την Ουάσιγκτον στο BLOOMBERG με τίτλο «U.S. Rebuffs Turkish Pressure to Create a No-Fly Zone in Syria».

Η Τουρκία, σύμμαχος κλειδί στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού κράτους, ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα για να διευρύνει την εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο με τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, που θα έχει στόχο την προστασία των πολιτών και την μείωση του ελέγχου από τον Σύρο Πρόεδρο Άσσαντ.

«Δεν κινούμεθα, αυτή τη στιγμή, προς την κατεύθυνση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή μιας ασφαλούς περιοχής» δήλωσε χθες η Susan Rice προσθέτοντας ότι, μολονότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, προς το παρόν η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια τέτοια ενέργεια δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς πρωτίστως επιδιώκει την καταπολέμηση του ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Θεωρούμε ότι η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή μιας ασφαλούς ζώνης, αυτή τη στιγμή, είναι στην καλύτερη περίπτωση πρόωρη και θα απαιτούσε την επένδυση σημαντικών πόρων, οι οποίοι θα αφαιρούνταν από το κύριο έργο που έχουμε να διαχειριστούμε» δήλωσε η Susan Rice σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Wall Street Journal.

Η Susan Rice διέψευσε δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας που μιλούσαν για άμβλυνση των διαφορών μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας στις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, με αντάλλαγμα τη χρήση της τουρκικής αεροπορικής βάσης του Ινσιρλίκ. Τα εν λόγω δημοσιεύματα προπορεύονται των πολιτικών συζητήσεων, δήλωσε η κα Rice.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, υποναύαρχος John Kirby, δήλωσε επίσης χθες ότι η δημιουργία μιας ζώνης προστασίας είναι θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την τουρκική κυβέρνηση αλλά «προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι θα αποτελούσε μια χρήσιμη λύση για την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας».

Άλλος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε χθες ότι μολονότι επιλύθηκαν ορισμένες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, παραμένουν ανεπίλυτες άλλες σημαντικές διαφορές.

Στο Κογκρέσο διατυπώθηκαν χθες επικρίσεις κατά της Τουρκίας και από τα δύο κόμματα, καθώς θεωρούν απρόθυμη τη στήριξη που παρέχει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Paul Cook, αποκάλεσε την Τουρκία «απρόθυμη σύμμαχο» κατά τη διάρκεια ακρόασης για τους ξένους μαχητές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι «πολλοί εξ υμών σε αυτή την επιτροπή, όπως και στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της ΒτΑ, είναι πολύ, μα πάρα πολύ εκνευρισμένοι με την Τουρκία και την απροθυμία της να παραχωρήσει τη βάση του Ινσιρλίκ».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής, David Cicilline, δήλωσε επίσης ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «είναι απολύτως σαφές ότι δεν εμφανίζονται ενθουσιώδεις και αξιόπιστοι εταίροι σε αυτή την προσπάθεια».

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-02/u-s-rebuffs-turkish-pressure-for-no-fly-zone-along-syria-border.html

Photo via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: