Η πορεία ενός σκανδάλου: Από την Γιωρκάτζη, στον Δρουσιώτη και στην υπάλληλο ΧΧΧ




Λευκωσία: Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται το σίριαλ με το συμβόλαιο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το οποίο εκτυλίσσεται στη Βουλή με πρωταγωνιστές ανθρώπους του Προεδρικού που κάνουν την… πάπια. Που ξαφνικά απώλεσαν τη μνήμη τους και δηλώνουν εμφαντικά «εγώ εν τζιαι…».

Η χθεσινή παρουσία τού μέχρι πρότινος ειδικού συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη, Μακάριου Δρουσιώτη, στην Επιτροπή Θεσμών, κάθε άλλο παρά διαφωτιστική ήταν. Ο Δρουσιώτης, ενώ παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη, Παναγιώτη Αντωνίου, ως ο άνθρωπος που χειρίστηκε το όλο θέμα με το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, δήλωσε χθες ότι η όλη εμπλοκή του στην υπόθεση διήρκησε μόλις πέντε λεπτά! Προσθέτοντας ότι παρέδωσε τον φάκελο που του έστειλε η κ. Γιωρκάτζη στο όνομα του, με τα περιβόητα σημειώματα στα οποία γινόταν αναφορά στις αλλαγές που εισηγείτο στο συμβόλαιο της, σε διοικητικό λειτουργό του Προεδρικού με σκοπό την προώθηση τους. Αυτή λοιπόν η δημόσια υπάλληλος, όταν ρωτήθηκε προ ημερών από τον Μακάριο Δρουσιώτη σε ποιον παρέδωσε το φάκελο, η ίδια δήλωσε, όπως ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης στη Βουλή, ότι δεν θυμάται να της έδωσε τέτοιο φάκελο. Παρόλο που ρωτήθηκε αρκετές φορές, ο Μακάριος Δρουσιώτης αρνήθηκε να κατονομάσει την εν λόγω υπάλληλο του Προεδρικού, που παραμένει άγνωστη ΧΧΧ. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται το μυστήριο γύρω από το πρόσωπο που χειρίστηκε το θέμα του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη ενώ εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο, εδώ και δύο μήνες, το ερώτημα κατά πόσο τέθηκαν ή όχι ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη τα περιβόητα σημειώματα Γιωρκάτζη, για τα οποία ορισμένοι κατέφυγαν μέχρι και στον… Άγιο Φανούριο προκειμένου να εντοπιστούν, αλλά ούτε και ο Άγιος μπόρεσε να κάνει το θαύμα του στο Προεδρικό. Εν τέλει τα κατέθεσε στη Βουλή η κ. Γιωρκάτζη.

Λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κάνουν την πάπια, δεν μπορεί να συνεχίσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Γι’ αυτό, οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών, θα εξετάσουν την ερχόμενη Τρίτη το ενδεχόμενο να ζητήσει η Βουλή τον διορισμό ποινικού ανακριτή.

Τι είπε ο Δρουσιώτης

Ο Μακάριος Δρουσιώτης δήλωσε τα εξής στην Επιτροπή Θεσμών: «O διορισμός της κ. Γιωρκάτζη ανακοινώθηκε από τις 11/3/2014. Η διαβεβαίωση θα δινόταν στις 10/4/2014, μαζί με τον νέο Γενικό Ελεγκτή. Στις 8/4/2014 μου τηλεφώνησε η κ. Γιωρκάτζη. Μου είπε ότι για να αναλάβει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να παραιτηθεί η ίδια. Όμως, δεν μπορεί να παραιτηθεί χωρίς να υπογράψει συμβόλαιο. Μου έθεσε το ζήτημα του επείγοντος της υπογραφής του συμβολαίου της. Μου είπε ότι το είχε ετοιμάσει, το είχε υπογράψει η ίδια και έπρεπε να το υπογράψει και ο Πρόεδρος. Η κ. Γιωρκάτζη έκανε αυτό που κάνουμε όλοι όταν θέλουμε να γίνει η δουλειά μας στο δημόσιο: Αναζήτησε κάποιο άτομο να τρέξει τη διαδικασία, διότι με την κανονική οδό δεν γίνεται τίποτε στην ώρα του στην Κύπρο. Αυτός ο κάποιος, έλαχε να είμαι εγώ. Ρώτησα ποιος χειρίζεται αυτά τα ζητήματα στο Προεδρικό και μου έδωσαν ένα όνομα μιας λειτουργού. Επικοινώνησα με την κ. Γιωρκάτζη και της είπα να μου στείλει εμένα προσωπικά το συμβόλαιο και τη διαβεβαίωσα ότι θα το προωθήσω εκεί που πρέπει για να υπογραφεί πριν την τελετή διαβεβαίωσής της».

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 8/4/2014, «παρέλαβα ένα φάκελο με το όνομά μου. Τον άνοιξα και ήταν μέσα το συμβόλαιο, εκ των υστέρων φαίνεται ότι ήταν δύο συμβόλαια και δύο σημειώματα. Δεν ήταν δουλειά μου να μελετήσω τα συμβόλαια(…) Αυτό που έκανα ήταν να παραδώσω τον φάκελο στη λειτουργό για να προωθήσει το συμβόλαιο για έγκαιρη υπογραφή. Μετά που το συμβόλαιο έγινε μέγα πολιτικό θέμα, επικοινώνησα με τη συγκεκριμένη λειτουργό η οποία μου είπε ότι δεν θυμάται να της έδωσα οτιδήποτε. Προσωπικά δεν είμαι εξ εκείνων που μεταθέτουν τις ευθύνες στον πιο κάτω, μέχρι να καταλήξουν στον τελευταίο λειτουργό. Εγώ είμαι ο τελευταίος που παραδέχεται ότι έπιασε το προσχέδιο του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη στα χέρια του. Ο διορισμός μου ήταν πολιτικός και οι όποιες ευθύνες είναι πολιτικές. Η ενασχόληση μου με το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, από τη στιγμή που το παρέλαβα μέχρι τη στιγμή που έφυγε από τα χέρια μου ήταν διάρκειας πέντε λεπτών. Αν υπάρχουν ευθύνες για ό,τι έγινε σ’ εκείνο το διάστημα (σ.σ. των πέντε λεπτών) είναι δικές μου».

Για τη θυγατέρα Γιωρκάτζη

Σύμφωνα πάντα, με τον κ. Δρουσιώτη, κανένας στο Προεδρικό δεν γνώριζε για τη θυγατέρα της κ. Γιωρκάτζη, ότι είναι δικηγόρος, ότι εργάζεται στο γραφείο του πατέρα της και εν διαστάσει συζύγου της κ. Γιωρκάτζη και ότι, το εν λόγω δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Αντρέα Βγενόπουλου. «Το μόνο θέμα που υπήρχε στο σημείωμα ήταν αυτό του μισθού. Ήταν μια επεξήγηση προς τον Πρόεδρο, υπεράνω κάθε υποψίας. Η κ. Γιωρκάτζη ήταν Γενικός Ελεγκτής για 18 χρόνια και θα αναλάμβανε σε δύο μέρες ένα από τα πιο ευαίσθητα αξιώματα, αυτό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Συνεπώς, παίρνοντας αυτό το φάκελο και διαβάζοντας το σχετικό σημείωμα, σε καμιά περίπτωση δεν αισθάνθηκα ότι έπρεπε να ενοχλήσω –προσωπικά– τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους βουλευτές, κάτι που τόνισε εμφαντικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, και το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη δεν ανάφερε ούτε λέξη στις προηγούμενες τέσσερις συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών για το γεγονός ότι τηλεφώνησε στον Μακάριο Δρουσιώτη και ότι απέστειλε στο όνομα του, τον φάκελο με τα δύο συμβόλαια. Αντί αυτού, άφησε τους βουλευτές στο σκοτάδι, προσπαθώντας να βρουν σε ποιον κατέληξε ο φάκελος που έστειλε στο Προεδρικό.

Αλαλούμ στο Προεδρικό

Μετά τον Μακάριο Δρουσιώτη, τις δικές του πολιτικές ευθύνες για τη φαρσοκωμωδία που συνεχίζεται με το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη ανέλαβε και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη, Παναγιώτης Αντωνίου. Όπως είπε, «θα ήταν άνανδρος εάν μετέθετε πολιτικές ευθύνες σε δημοσίους υπαλλήλους». Η ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τους Δρουσιώτη και Αντωνίου δεν έμεινε ασχολίαστη από βουλευτές.

«Εάν η πολιτική ευθύνη συνοδευόταν και με τιμωρία, δεν ξέρω και εγώ ποιος θα την αναλάμβανε» διερωτήθηκαν βουλευτές. Στη συνεδρία καταγράφηκε και διάσταση απόψεων μεταξύ των στενών συνεργατών του Προέδρου Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνίου αντέδρασε έντονα στις αναφορές Δρουσιώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για τον τρόπο που λειτουργεί το Προεδρικό, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των εγγράφων. «Ουδέποτε υπήρχαν και ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το κενό τα προβλήματα επιλύονται αυτοσχέδια», δήλωσε. Μάλιστα, για να καταδείξει το αλαλούμ που επικρατεί, ο Δρουσιώτης ανέφερε στους βουλευτές ότι «όταν αναλάβαμε στο Προεδρικό, μετά το χάος των εξελίξεων με την οικονομία, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης μου είπε ότι μια μέρα θα μπλέξουμε, διότι, δεν υπάρχουν διαδικασίες». Τα περί αλαλούμ αποτελούν άποψη του κ. Δρουσιώτη και του υφυπουργού, υπέδειξε ο κ. Αντωνίου, ενώ κληθείς από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να σχολιάσει τις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου ότι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτέθηκε στην υπόθεση λόγω της ανεπάρκειας συνεργατών του, απάντησε ως εξής: «Θα μπορούσα και εγώ να πω ότι τους τα επιστρέφω (σ.σ. τα περί ανεπάρκειας)». Ο δε Μακάριος Δρουσιώτης ανάφερε ότι δεν αισθάνεται ότι είναι ανεπαρκής και ότι δεν γνωρίζει σε ποιους αναφερόταν ο κ. Νεοφύτου.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού – www.philenews.com

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ η κ. Γιωρκάτζη με τον κ. Δρουσιώτη, που παρέλαβε τα έγγραφα της, ως …”κλητήρας” του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: