Η Ουκρανία χρειάζεται 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να μην καταρρεύσει




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ/IMF) υπολογίζει, ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές του Ταμείου.

Η κατάρρευση του διμερούς εμπορίου με τη Ρωσία, συνεπεία της σύγκρουσης για το θέμα της Κριμαίας, η συνεχιζόμενη αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία, η μείωση του ουκρανικού ΑΕΠ κατά 7% και η αποχώρηση κεφαλαίων από τη χώρα, οδήγησε σε μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κεντρικής Τράπεζας, συμβάλλοντας στη δημιουργία του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο η χώρα καλείται πλέον να καλύψει.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας, όπως περικοπή δαπανών και καταπολέμηση της μαύρης αγοράς, προσθέτοντας ότι αν και η Ουκρανία δεν «εκλιπαρεί» για χρήματα, θεωρεί το ΔΝΤ ως «εταίρο».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του αρμοδίου Επιτρόπου, του Γάλλου Πιέρ Μοσκοβισί, εμφανίζεται να εξετάζει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: