Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα “δημοκρατικά θεμέλιά” της, μετά το νέο κύμα συλλήψεων, κυρίως δημοσιογράφων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

“Η ελευθερία του Τύπου, ο σεβασμός της διαδικασίας και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδη στοιχεία σε όλες τις υγιείς δημοκρατίες και κατοχυρώνονται στο τουρκικό Σύνταγμα”, υπογράμμισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Πσάκι.

“Ως φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν αυτές τις βασικές αξίες και τα ίδια τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας”, τόνισε η εκπρόσωπος.

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα νέα μεγάλη επιχείρηση κατά των υποστηρικτών του αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στοχεύοντας κυρίως την εφημερίδα Zaman που στηρίζει τον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιερωμένο.

Αυτή η νέα έφοδος πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον τούρκο πρόεδρο μιας νέας επιχείρησης κατά των “δυνάμεων του κακού” τις οποίες κινεί από τον εξορία του στις ΗΠΑ ο εχθρός του, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι χειραγώγησε πέρυσι την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μελών του πολύ στενού περιβάλλοντος του.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επιχειρήσεις σε δεκατρείς τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας σε τουλάχιστον 27 συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφους, Ανάμεσά τους, ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής της Ζαμάν, μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Τουρκία, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2014/12/cpj-turkish-authorities-target-media-in-nationwide-crackdown/

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal