Οι NY Times μιλούν για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό




Στην υπερψήφιση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, εδώ και δεκαετίες, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρεται ανταπόκριση της Niki Kitsantonis από την Αθήνα της NEW YORK TIMES με τίτλο «Greek Parliament Approves First Balanced Budget in Decades», ο οποίος όπως επισημαίνεται προβλέπει εκτεταμένες φορολογικές περικοπές και σταθερή ανάπτυξη. Η ψήφιση του προϋπολογισμού έγινε παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας σχετικά με την επιδίωξη της χώρας να εξέλθει από ένα τιμωρητικό σχέδιο διάσωσης.

Ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε με 155 ψήφους υπέρ και 134 κατά μετά από πολυήμερες σφοδρές συζητήσεις, λόγω της πολιτικής έντασης που προκαλεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πριν την ψηφοφορία χιλιάδες Έλληνες συμμετείχαν σε ειρηνική συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου για να διαμαρτυρηθούν για της πολιτικές λιτότητας, που εφήρμοσαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις, μειώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών κατά το ένα τρίτο και εκτοξεύοντας την ανεργία στο 26%.

Κατά την ομιλία του ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, επεσήμανε ότι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, μετά από πάρα πολλά χρόνια σηματοδοτεί την σταδιακή ανάδυση της Ελλάδας από τα έξι σκληρά χρόνια της ύφεσης. «Οδηγούμε την Ελλάδα σε μια νέα εποχή, όπου μπορούμε να προσφέρουμε ανακούφιση. Μηδενίζουμε το έλλειμμα» τόνισε.

Εκτός από ένα έλλειμμα στο 0,2% σε σχέση με το ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά το ένα τέταρτο, τα τελευταία πέντε χρόνια., θα αναπτυχθεί κατά 2,9% σε σχέση με το ΑΕΠ, το 2015, μετά την φετινή δειλή επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός υπόσχεται επίσης ανακούφιση λόγω της μείωσης κυρίως κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της υπερφορολόγησης των εισοδημάτων. Ο προϋπολογισμός παραμένει ωστόσο θεωρητικός καθώς δεν έχει λάβει την επίσημη έγκριση της Τρόικα, η οποία έχει διαθέσει από το 2010 δάνεια ύψους 240 δις ευρώ.

Την αισιοδοξία του Π/Θ απέρριψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια με περικοπές μισθών και συντάξεων. «Αναμένονται σκληρότερες πολιτικές. Η κατάρρευση έρχεται» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας εκ νέου πρόωρες εκλογές και αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο 174% του ΑΕΠ.

Το κρίσιμο σημείο της διαμάχης στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα είναι το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος. Οι πιστωτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πετύχει τους στόχους της, γεγονός που θα την υποχρεώσει σε νέες περικοπές ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ. Η Τρόικα πιέζει επίσης για την εφαρμογή καθυστερημένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως μια δεύτερη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ανάκληση των εργατικών δικαιωμάτων. Άλλο σημείο διένεξης είναι η πιθανή επέκταση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα καθυστερεί στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά επιμένει ότι θα χρειασθούν λίγες μόνο εβδομάδες, «μια τεχνική παράταση» όπως επεσήμανε ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Έλληνες αξιωματούχοι αναμένεται να ζητήσουν την παράταση κατά το σημερινό Eurogroup, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προσβλέπουν σε μεγαλύτερη παράταση περίπου έξι μηνών ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχο επί της Ελλάδας ενόψει της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο έχει φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, ενώ θορύβησε τους επενδυτές. Εάν η κυβέρνηση συνεργασίας του Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, αποτύχει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή του νέου Προέδρου θα πρέπει να προκηρυχτούν νέες εκλογές. Με τις 155 έδρες που διαθέτει στο Κοινοβούλιο το έργο της κυβερνητικής συμμαχίας για την εξεύρεση ψήφων από τα ανταγωνιστικά κόμματα καθίσταται δύσκολο, ενώ στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω αυξανόμενων πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων πιθανολογείται ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την εκλογή προέδρου τον Ιανουάριο για να κατευνάσει τις ανησυχίες των πιστωτών και των επενδυτών. Οι φόβοι δημιουργήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει πρόωρη έξοδο από το σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με το παράδειγμα της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραιτηθεί από πρόσθετη βοήθεια του ΔΝΤ, ύψους 12 δις ευρώ, και να προσφύγει αντίθετα στις αγορές. Η πρόταση ωστόσο προκάλεσε πανικό στους επενδυτές και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν το 8%. Η συζήτηση τώρα στρέφεται σε μια ενδεχόμενη πιστωτική γραμμή, με το ΔΝΤ σε εποπτικό ρόλο, σε μια συμφωνία που θα περιελάμβανε πιθανώς αυστηρούς όρους.

http://www.nytimes.com/2014/12/09/business/greece-parliament-approves-balanced-budget-after-years-of-recession.html

Οι Έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, εδώ και χρόνια, ο οποίος προβλέπει σχεδόν μηδενικό έλλειμμα, την ώρα που οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συναντηθούν για να συζητήσουν ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, αναφέρουν οι Nikos Chrysoloras και Paul Tugwell σε ανταπόκρισή τουα από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Lawmakers Pass Budget, Amid Troika Disagreements».

Από τους 290 βουλευτές που συμμετείχαν στη χθεσινή ψηφοφορία οι 290 ψήφισαν υπέρ, 134 ψήφισαν κατά και ένας δήλωσε παρών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Βγαίνουμε από την εποχή όπου οι αγορές ομολόγων ήταν κλειστές σε εμάς και χρειαζόμασταν σχέδια διάσωσης για να επιβιώσουμε» δήλωσε ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα καθίσταται τώρα πύλη εισόδου για το εμπόριο της Ευρώπης με την Άπω Ανατολή».

Η ανταπόκριση κάνει επίσης, μεταξύ άλλων, αναφορά στο πλεόνασμα που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2015, όπως και στις διαμαρτυρίες λίγων εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από το Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού.

«Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύει τη χώρα» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα του.

Η κυβέρνηση, που υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται ενόψει ενός συνταγματικού αδιεξόδου σχετικά με τον νέο Πρόεδρο που θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, ασκεί πιέσεις για έξοδο από το αντιδημοφιλές σχέδιο διάσωσης στα τέλη του 2014. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε να αντικαταστήσει τις τακτικές δόσεις των δανείων διάσωσης με μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ, η οποία θα περιλαμβάνει λιγότερες δεσμεύσεις από το τρέχον πρόγραμμα και θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που εκτοξευτεί το δανειακό κόστος.

Η Ελλάδα θα πρέπει ωστόσο να συμφωνήσει με την Τρόικα για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του τελευταίου ελέγχου στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 7 δις ευρώ.

Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο αλλά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς οι πιστωτές της χώρας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και ζητούν από την Ελλάδα να περιλάβει στον προϋπολογισμό περισσότερες περικοπές που διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο τελευταίος έλεγχος πριν εκπνεύσει το τρέχον σχέδιο διάσωσης. Μολονότι η παράταση είναι πιθανή εάν τη ζητήσει η Ελλάδα, υπάρχει πολιτική πίεση για γρήγορη ολοκλήρωση του ελέγχου πριν διακόψουν τη λειτουργία του τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης για την εορταστική περίοδο.

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-07/greek-lawmakers-pass-budget-amid-troika-disagreements.html

Στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015 και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έξω από το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρεται ανταπόκριση του Stelios Bouras από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greek Lawmakers Approve 2015 Budget», επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα εξετάσουν την πορεία της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης.

Ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίες ότι η χώρα βγαίνει από μια δύσκολη περίοδο και εισέρχεται σε πορεία ανάπτυξης, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. «Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, επιτυγχάνοντας δημοσιονομικούς στόχους και προωθώντας μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη, ώστε να μπορούμε να λάβουμε μέτρα ανακούφισης» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, μολονότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς της στόχους βρίσκεται σε διαμάχη με την Τρόικα σχετικά με τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει η χώρα, όπως και για μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 1,7 δις ευρώ που ζητάει η Τρόικα, θεωρώντας ότι θα ανέκοπταν την ανάκαμψη της οικονομίας και θα έπλητταν την δημοφιλία της.

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά, μεταξύ άλλων, στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις έξω από το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού, όπως και στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου κατά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

http://www.wsj.com/articles/greek-lawmakers-approve-2015-budget-1417996808

Η αντιδικία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2015 θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του 1,8 δις ευρώ, αναφέρει ανταπόκριση της Nefeli Agkyridou από την Αθήνα στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Greece could miss New Year’s end-of-bailout celebration» προσθέτοντας ότι αναμένεται να αναβληθεί για αργότερα η συζήτηση σχετικά με την υιοθέτηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, κατά το σημερινό Eurogroup.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, όλα αυτά προκαλούν πονοκέφαλο στον Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήλπιζε να κερδίσει την αποδοχή των ψηφοφόρων, ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας το όλο πρόγραμμα στο χάος.

Η Ελλάδα βγήκε φέτος από την εξαετή ύφεση, αλλά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να χαρεί την επιτυχία της καθώς οι διαφωνίες με την Τρόικα και ο κίνδυνος των εκλογών εκτόξευσαν εκ νέου τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο δεύτερο σχέδιο διάσωσης ύψους 144,6 δις ευρώ ολοκληρώνεται, ενώ εκείνη του ΔΝΤ θα συνεχισθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Οι εταίροι ωστόσο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη φοβούνται ότι η χώρα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το 2015 από αυτή των 338 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Θα πρέπει επίσης να δοθούν εγγυήσεις στο ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό έλλειμμα τους επόμενους 12 μήνες για να μπορέσει να εκταμιευτεί το ποσό των 3,5 δις ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, ο Έλληνας Π/Θ έχει δηλώσει ότι οι απαιτήσεις της Τρόικα είναι αδικαιολόγητες και ότι οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού είναι σωστές.

http://www.cnbc.com/id/102247201

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: