Απορρίπτονται ως απαράδεκτες οι τουρκικές θέσεις για τους υδρογονάνθρακες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία δεν προτίθεται να διαφοροποιηθεί και απορρίπτει ασυζητητί τις θέσεις της Άγκυρας στο θέμα των υδρογονανθράκων, που διαβιβάστηκαν μέσω Αθηνών στην κυπριακή κυβέρνηση.

Το βασικό μήνυμα είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να συζητήσει οτιδήποτε επιχειρεί να υποβαθμίσει και να υποσκάψει  την Κυπριακή Δημοκρατία και είτε έμμεσα είτε άμεσα θέτει την Τουρκία συνδιαχειρίστρια στο φυσικό αέριο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε για το τουρκικό έγγραφο ενώ βρισκόταν ακόμη στη Νέα Υόρκη, χθες θέλησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του, αλλά και να κλείσει το θέμα. Υπό την έννοια ότι δεν συζητά αυτές τις θέσεις και ούτε θα εισέλθει σε «πάρε-δώσε» με ιδέες και έγγραφα για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Από το προεδρικό μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε στις τουρκικές θέσεις ενώ είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της και προς τρίτους που σπεύδουν με παραινέσεις να πείσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να αρθεί η παρανομία. Υπενθυμίζεται συναφώς πως η Λευκωσία είχε διαβιβάσει- πάλιν μέσω Αθηνών- εγγράφως τις απόψεις για το θέμα των υδρογονανθράκων, παραπέμποντας στα συμφωνηθέντα του 2010 και 2011.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» για την ύπαρξη του τουρκικού εγγράφου, ο Πρόεδρος είπε πως το περιεχόμενο δεν τον ικανοποιεί.«Θα απαντήσω ευθέως. Οι μέχρι στιγμής απαντήσεις δεν ικανοποιούν ποσώς, αντίθετα δημιουργούν πλείστα τόσα προβλήματα», είπε. Είπε δε στη συνέχεια πως θέλει να ξεκαθαρίσει το εξής: «Συνέταιροι –σε ένα κράτος που δεν συμμετέχουν, αλλά και με απειλές για σχέδια Β’- δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ να γίνουν εκείνοι, οι οποίοι απεργάζονται την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται «στη βάση των συμφερόντων μας και όχι των συμφερόντων των τρίτων». «Αν εκείνοι έχουν συμφέροντα, εξίσου μεγαλύτερα συμφέροντα έχει η Κύπρος, η οποία σαν κυρίαρχο κράτος να προστατέψει τον φυσικό της πλούτο ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως οι θέσεις της Λευκωσίας είναι κατανοητές από το διεθνή παράγοντα, τόσο οι επιφυλάξεις όσο και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξήγησε δε και την ερμηνεία που δίνει σε σχέση με τη στάση της διεθνούς κοινότητας, παραπέμποντας στα συμφέροντα: «Εξίσου όμως κατανοητό είναι και το γεγονός ότι πέραν των διπλωματικών εγχειρημάτων και προσπαθειών που καταβάλλουν κάποιες των χωρών αποφεύγουν τη δημόσια αντιπαράθεση λόγω των υψηλών συμφερόντων που επενδύουν με την Τουρκία, η οποία είναι είτε γεωστρατηγικά ωφέλιμη για κάποιους στον πόλεμο εναντίον Ισλαμικού Κράτους, είτε και λόγω του ότι είναι μια μεγάλη αγορά». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τέτοια παραδείγματα αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί να κάνει συγκεκριμένες αναφορές. Τα επόμενα βήματα στη βάση και των δεδομένων που θα διαμορφωθούν τον Ιανουάριο ( εάν θα φύγει ή μείνει το «Μπαρμπαρός» κλπ), θα αξιολογηθούν από την πολιτική ηγεσία μετά τις γιορτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα συγκαλέσει αρχικά το Συμβούλιο Αρχηγών, στην ατζέντα του οποίου θα δεν θα είναι μόνο το Κυπριακό. Σημειώνεται, επίσης, ότι εντός Ιανουαρίου θα επανέλθει στο νησί για επαφές ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τις ίδιες ημέρες θα εγκριθεί από το Σ.Α. το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: