Οι Κούρδοι «έσπασαν» την πολιορκία των τζιχαντιστών




Την μεγαλύτερη νίκη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους από την αρχή των συγκρούσεων υποστηρίζουν πως κατήγαγαν οι κούρδοι αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, «σπάζοντας» την πολιορκία των τζιχαντιστών στο όρος Σιντζάρ, ανοίγοντας δίοδο.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο αναφέρει πως οι επιδρομές κατά των τζιχαντιστών έχουν καταλήξει στο θάνατο αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης.

O ηγέτης των κουρδικών ημι-αυτόνομων περιοχών του βορείου Ιράκ, Μασρούρ Μπαρζανί, ανακοίνωσε πως οι μαχητές πεσμεργκά «έφτασαν στο βουνό και απελευθερώθηκε μία τεράστια περιοχή».

«Έχει ανοίξει διάδρομος και ευελπιστούμε πως σύντομα ολόκληρο το Σιντζάρ θα απευλευθερωθεί από την ISIS» είπε ο Μπαρζανί.

Οι κούρδοι μαχητές είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη την επίθεση στις γραμμές της ISIS στο Σιντζάρ με την υποστήριξη των επιδρομών που διεξάγουν οι δυνάμεις του ξένου συνασπισμού. Δύο από αυτές έγιναν κοντά στο όρος, μεταξύ των συνολικά 45 επιδρομών εκείνης της ημέρας, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο αντιστράτηγος που συντονίζει τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως πιθανόν θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου να υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μάχη εναντίον της οργάνωσης.

Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο σχετικά με τις προόδους στο πεδίο, ο αντιστράτηγος Τζέιμς Τέρι επισήμανε ότι οι πρώτες αμερικανικές επιδρομές διεξήχθησαν μόλις πριν από 4 μήνες και συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι ενδέχεται «να χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ετών».

Εξάλλου στο Ιράκ οι Κούρδοι μαχητές, χάρη στη μαζική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέκτησαν τον έλεγχο μιας περιοχής έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως γνωστοποίησε ο αξιωματικός του Πενταγώνου.

Τα περισσότερα από 50 αεροπορικά πλήγματα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες «επέτρεψαν στους στρατιώτες αυτούς (σ.σ. στους Κούρδους μαχητές) να ελιχθούν και να ανακαταλάβουν μία έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων» κοντά στο Σίντζαρ, βορειοδυτικά της χώρας κοντά στη συριακή μεθόριο, είπε ο Τζέιμς Τέρι.

Οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά είχαν ανακοινώσει ότι είχαν ανακαταλάβει πολλά χωριά και είχαν απωθήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε αυτήν την περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικές προόδους προκειμένου να αναχαιτίσουμε την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους» προσέθεσε ο Τέρι, που διευκρίνισε ότι ο συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 1.361 αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την 8η Αυγούστου.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε περισσότερες από 60 αεροπορικές επιδρομές από τη Δευτέρα, 45 εκ των οποίων είχαν στόχο να παράσχουν στήριξη στις κουρδικές δυνάμεις, όμως δεν διευκρίνισε τις περιοχές που στοχοθέτησε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ιράν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σήμερα, αναγνωρίζοντας παράλληλα την εμβάθυνση των δεσμών ανάμεσα στην Αρμπίλ και την Τεχεράνη.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η νέα συμφωνία ανάμεσα στο Αρμπίλ και τη Βαγδάτη για το πετρέλαιο δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς των Ιρακινών Κούρδων με την Τουρκία ή το Ιράν.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μας με τον ανατολικό μας γείτονα, το Ιράν», ανέφερε ο Μπαρζανί σε ανακοίνωσή του η οποία διανεμήθηκε σε μια εκδήλωση για το πετρέλαιο και το αέριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι στο Λονδίνο. Την ανακοίνωση ανέγνωσε ο σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, αφού ο Μπαρζανί δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην εκδήλωση αυτή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: