Η Gazprom εξαγόρασε το ποσοστό εταίρων της σε εταιρία του South Stream




Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, η Gazprom, προχώρησε σε μια κίνηση υψηλού διεθνούς συμβολισμού, αγοράζοντας όλες τις μετοχές κρατών-εταίρων του προγράμματος του South Stream από τις εταιρίες που είχαν δημιουργηθεί.

Όπως μεταδίδει το Radio Free Europe / Radio Liberty, αναφερόμενο σε δημόσια ανακοίνωση της Gazprom, η ρωσική εταιρία συμφώνησε με τις εταιρίες Eni (Ιταλία), Wintershall (Γερμανία) και τη γαλλική EDF, να αγοράσει τις μετοχές τους (ανέρχονται στο 50% της εταιρίας South Stream Transport B.V.

Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρία BASF, στην οποία ανήκει η Wintershall, τα χρήματα επαρκούν ως αποζημίωση για τα χρήματα που είχαν επενδυθεί στο έργο, που θα μετέφερε στην Ευρώπη 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω αγωγού που από τον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, θα έστελνε το αγαθό μέσω Νοτιοανατολική Ευρώπης στην Αυστρία.

Μένει να αποδειχθεί εάν έχουν ληφθεί μέτρα αποζημίωσης, έμμεσης ή άμεσης και με βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, οι οποίες στήριξαν ολόψυχα το έργο και βρέθηκαν στη συνέχεια εκτεθειμένες, φυσικά χωρίς το 100% της ευθύνης να βαραίνει τη ρωσική πλευρά.

ΠΗΓΗ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: