Η Ελλάδα φέρεται να αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ




Η Ελλάδα φέρεται να υποκύπτει στις εξωτερικές πιέσεις και να αποδέχεται πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο επόμενο σχέδιο διάσωσης με τους αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρει ανταπόκριση των Rebecca Christie (Βρυξέλλες), Nikos Chrysoloras και Marcus Bensasson (Αθήνα) στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Said to Weigh IMF Role in Credit Line in Samaras Reversal».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελούσε πλήγμα για τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που προωθούσε μια σαφή έξοδο της Ελλάδας από τα σχέδια διάσωσης, ύψους 240 δις ευρώ, και από την εποπτεία του ΔΝΤ. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την πίεση των εταίρων της στη Ευρωζώνη και τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να δεχθεί περεταίρω βοήθεια –και περεταίρω εποπτεία- για να διασφαλισθεί η σταθερή μετάβαση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης, στα τέλη του έτους.

«Λέω κάθε μέρα ότι τα περιθώρια του προγράμματος στενεύουν. Υπάρχει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Λαμβάνω κάθε μέρα μηνύματα, κάποια καλά, κάποια άσχημα» σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει νέες εποικοδομητικές προτάσεις, δήλωσε o επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Bloomberg.

Η Ελλάδα συμφώνησε να ξεκινήσει τη συζήτηση μιας πιστωτικής γραμμής και της συμμετοχής του ΔΝΤ στη συνάντηση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν τη διατήρηση της ανωνυμία τους. Πριν από τη συνάντηση Έλληνες αξιωματούχοι δήλωναν ότι επιθυμούν τη διασφάλιση μιας μικρής παράτασης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ώστε να εξέλθει η χώρα από το μνημόνιο και την εποπτεία του ΔΝΤ.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν να εξετάσουν τη χρήση του τείχους προστασίας της Ευρωζώνης για μια Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένους Όρους, κάτι που σύμφωνα με τον Dijsselbloem μπορεί να εξεταστεί. Η διαμόρφωση μιας πιστωτικής γραμμής απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ «όπου αυτό είναι εφικτό».

Το γραφείο τύπου του ΔΝΤ δεν απάντησε άμεσα για να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε επίσης τον σχολιασμό.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που ζήτησαν τη διατήρηση της ανωνυμία τους, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν μια πιστωτική γραμμή ύψους 11 δις ευρώ, ενώ επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην εποπτεία της Ελλάδας και στον καθορισμό των όρων του προγράμματος διάσωσης. Ένας εκ των αξιωματούχων δήλωσε επίσης ότι είναι δυνατή η παράταση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης έως τα τέλη Ιανουαρίου ώστε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για τον τρέχον πρόγραμμα και να καθαρισθούν τα επόμενα βήματα.

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-30/greece-said-to-weigh-imf-role-in-credit-line-in-samaras-reversal.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: