Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ο ΣΥΡΙΖΑ




Του Γιώργου Κατρούγκαλου

Η τελική διαπραγμάτευση, αντί για επιστέγασμα του success story, κατέληξε σε εφιάλτη για την κυβέρνηση. Οπως προσφυώς γράφτηκε, διεκδικούσε χρήματα χωρίς επιτήρηση και θα «πετύχει», τελικά, στην καλύτερη γι’ αυτήν περίπτωση, επιτήρηση χωρίς χρήματα, τη διαβόητη δηλαδή Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένους Ορους: ένα νέο ουσιαστικά μνημόνιο με το ΔΝΤ συνοδηγό.

Γιατί οι εταίροι επέλεξαν αυτή τη σκληρή γραμμή απέναντι σε μια κυβέρνηση που εξισώνει την αξιοπιστία της χώρας με το ναι σε όλες τις απαιτήσεις τους; Μία εξήγηση είναι ότι η στάση τους δεν αφορά τον κ. Σαμαρά, αλλά την κυβέρνηση της Aριστεράς που έρχεται. Τι αξία έχει μια υπογραφή που έχει ισχύ μέχρι τον Μάρτιο; Υπάρχει όμως και μια άλλη, βαθύτερη αιτία. Δεν μπορεί να ανορθώσει την αξιοπιστία της χώρας ένα προφανώς αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι αυτό που κάνει την Ελλάδα να μην είναι «κανονική» χώρα είναι το σύστημα της διαπλοκής. Η διαφθορά δεν αποτελεί εξαίρεση, εφόσον ο βασικός τρόπος πλουτισμού παραμένει η πρόσβαση στην πολιτική εξουσία. Οι «εταίροι» δεν εμπιστεύονται τον παλαιοκομματισμό, και ξέρουν πια σε, αντίθεση με το 2012, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξής του δεν θα αποδώσει. Η εκλογική νίκη της Αριστεράς δεν μπορεί πια να αποτραπεί.

Ολα αυτά αναδεικνύουν καθαρά τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ: δεν είναι απλώς η δύναμη που θα δώσει τέλος στην αργή σπείρα θανάτου, στην οποία έχουν παγιδεύσει τη χώρα τα μνημόνια. Πρέπει να αποτελέσει δύναμη αποδιαπλοκής. Να σπάσει το σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών ελίτ και ΜΜΕ, που είναι οι πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να αναδειχθεί σε δύναμη μεταρρύθμισης. Να αλλάξει άρδην τις κρατικές δομές, και ως προς τον εκδημοκρατισμό και ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεσμοί, περισσότερο και από την οικονομία, πρέπει να αποτελέσουν προνομιακό πεδίο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρέπει να προειδοποιήσουμε τον λαό ότι τόσο η απεμπλοκή από τα μνημόνια όσο και η αποδιαπλοκή δεν θα είναι περίπατος. Το σύστημα εξουσίας που επιβάλλει στην Ευρώπη τις πολιτικές λιτότητας θα θελήσει από την αρχή να προκαλέσει ασφυξία στην κυβέρνηση της Αριστεράς, για να αποδείξει, μέσω της αποτυχίας της, τον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού. Ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους.

* O Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι Kαθηγητής ΔΠΘ, και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: