Φτιάχνουν “ήρωες”… Η περίπτωση του Ρωμανού




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Κάθε εποχή, κάθε γενιά έχει τους ήρωες της, τα σύμβολα της. Εδώ και καιρό στην Ελλάδα μέσα από ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα μίσους και οργής προσπαθούν να κατασκευαστούν ήρωες και σύμβολα.

Από εκείνους που όλο περιμένουν την εξέγερση που δεν έρχεται. Εκείνους που ξεροστάλιαζαν στο Σύνταγμα νομίζοντας ότι θα γινόταν Πλατεία Ταχριρ, περιμεναν ότι το κίνημα occupy από την Wall Street θα μεταλαμπαδευθεί στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, που φαντάζονταν το Φεργκιουσον να δειχνει «εκκλησια» μπροστα στην Αθηνα.

Έτσι προσπαθούν να φτιάξουν και τους ήρωες της εποχής.

Ο Νίκος Ρωμανός είναι ένας άνδρας που έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή στην ζωή του, την οποία τιμά και σημερα μεσα από την φυλακη.

Ίσως ο ίδιος ο Ρωμανός να έχει κλονισθεί. Ίσως να θέλει απλώς να βρει την ευκαιρία να ξεφύγει για να συνεχίσει τον «αγώνα» του.

Είναι εκεινοι όμως που τον κανουν συμβολο, οι ιδιοι που το καταστρεφουν..

Ο Ρωμανός δεν είναι το «παιδί» που απλώς θέλει να επανενταχθεί όπως λέει ο δικηγόρος του. Το «παιδί» που κάθε πρωί με την σάκα θα τρέχει να προλάβει τα μαθήματα και τα εργαστήρια.

Ο Ρωμανός είναι άνδρας που στερήθηκε πολλά από τότε που έχασε έναν αγαπημένο φίλο του. Και με όσα άλλα μπορεί να του έχουν συμβεί πιστεύει ότι το μίσος του για την Κοινωνία λέγεται αναρχία.

Όταν τον αποκαλούν «παιδί» καίνε το σύμβολο τους. Το παιδί είναι εκείνο που νομίζει ότι ο «ένοπλος αγώνας» του είναι ένα παιγνίδι στο xbox. Κι αν χάσει μια φορά θα αγοράσει «ζωές» θα ξαναπαίξει. Κι αν χαλάσει η συσκευή, η μαμά του θα του πάρει καινούργια…

Η αλήθεια είναι ότι ο Ρωμανός δικαιούται να ζήσει όσα δεν πρόλαβε ο Γρηγοροπουλος. Ότι πρέπει να έχει, όλα τα δικαιώματα που έχει και ο τελευταίος κρατούμενος. Ότι ισχύσει όμως για τον Ρωμανό να ισχύσει και για κάθε νεαρό κρατούμενο στις φυλακές Ανηλίκων της Αυλώνας. Εκεί που υπάρχουν πραγματικά παιδιά. Που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν, να σπουδάσουν και ίσως έκλεψαν για να ζήσουν. Όχι για να κάνουν επανάσταση. Εξάλλου το xbox δεν το έχουν ακουστά.

Για αυτά τα παιδιά δεν θα ακούσετε ποτέ τίποτα. Ούτε από κόμματα, ούτε από αρχηγούς. Ούτε θα καεί η Αθήνα γι’ αυτούς.

Τέτοιοι ήρωες δεν ταιριάζουν στην εξέγερση τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: