Forbes: Ελλάδα, η “αχίλλειος πτέρνα” της Ευρωζώνης




Η Ελλάδα μετατρέπεται εκ νέου σε Αχίλλειο πτέρνα της Ευρωζώνης αναφέρει ο Stephen Pope σε άρθρο γνώμης στο FORBES με τίτλο «Greece Is Still The Eurozone’s Achilles Heel» με αφορμή κυρίως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και του ενδεχόμενου προκήρυξης πρόωρων εκλογών, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε την έξοδο από το σχέδιο διάσωσης, γεγονός που θα του επέτρεπε να διευρύνει την στήριξη της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο εκλέγοντας ΠτΔ και αποφεύγοντας τις εκλογές, που θα έδιναν ενδεχομένως την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση ωστόσο αυτή μετατράπηκε σε τραγωδία για τον Πρωθυπουργό καθώς δεν είχαν επιτευχθεί οι απαιτούμενοι στόχοι των δημοσιονομικών μέτρων και κατά συνέπεια οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν δίμηνη παράταση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, όλοι όσοι βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης διερωτώνται εκ νέου πως ένα κράτος που δεν έπρεπε να ενταχθεί στο ευρώ και που θα έπρεπε να φύγει από το ευρώ το 2010 ανταμείβεται εκ νέου με την απόδοση περισσότερου χρόνου, μολονότι απέτυχε να εκπληρώσει την συμβολή του στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στο ισχυρό ενδεχόμενο κατάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι εάν κατόρθωνε να διασφαλίσει στις βουλευτικές εκλογές προβάδισμα 6% θα απείχε μόλις δέκα έδρες από την διασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Γίνεται επίσης αναφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει και τη θέσπιση υψηλής φορολογίας για τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της διαπραγμάτευσης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να συνεχιστούν οι αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της ανησυχίας των επενδυτών έναντι των πολιτικών εξελίξεων.

http://www.forbes.com/sites/stephenpope/2014/12/14/greece-is-still-the-eurozones-achilles-heel/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: