Σκληρό πόκερ για τη Θράκη με Νταβούτογλου




Σκληρό διπλωματικό παζάρι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ώστε να μην επιμείνει ο Α. Νταβούτογλου να περιοδεύσει στη Θράκη το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) είναι σε εξέλιξη, με την Αθήνα να έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι μια τέτοια επίσκεψη θα επισκίαζε το ίδιο το ΑΣΣ και θα υπονόμευε το κλίμα των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Μελέτη στο ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr).

Τη Δευτέρα αιφνιδιαστικά και ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης του Α. Νταβούτογλου επικεφαλής πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου στην Αθήνα είχε καταρτισθεί διά της διπλωματικής οδού, με ρηματική διακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε την πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ να μεταβεί με ολόκληρη τη συνοδεία του στη Θράκη.

Η τουρκική αυτή απαίτηση προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα και έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας.

Η σύγκληση του ΑΣΣ στην Αθήνα αποφασίστηκε με στόχο να διατηρηθεί το momentum στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και συγχρόνως να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ως μέσο αναζήτησης τρόπων που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση και την επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο πολύ βαρύ κλίμα που έχει προκαλέσει η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πραγματοποίηση των παράνομων ερευνών του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μια επίσκεψη του Νταβούτογλου επικεφαλής δέκα υπουργών στη Θράκη, ενώ το τουρκικό πλοίο θα συνέχιζε να πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι κάτι που θα υπερέβαινε τα εσκαμμένα.

Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, η επίσκεψη Νταβούτογλου ακολουθεί το επίσημο συμφωνημένο πρόγραμμα στο οποίο δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στη Θράκη και δεν πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη, την οποία επικαλούνται πολύ συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι για να περιοδεύσουν στη Θράκη. Η ίδια πηγή εκτιμά επίσης ότι χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής, μετά τη σαφή αντίθεση της ελληνικής πλευράς, καθώς θα τορπίλιζε το κλίμα.

Η έγερση μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του (ισλαμικού) καθεστώτος Ερντογάν στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς μάλιστα ο Τούρκος ηγέτης εμφανίζει τη χώρα του ως προστάτιδα όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ακόμη και μουσουλμάνων μεταναστών σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου, με την ιδιότητά του πλέον ως πρωθυπουργού, στη Θράκη θα σηματοδοτούσε την επιβεβαίωση του νεοοθωμανικού οράματος (του οποίου ο ίδιος είναι ο θεωρητικός εμπνευστής) και την αναβαθμισμένη πια επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας.

Συνέπειες
Σε μια περίοδο πολιτικών εξελίξεων, μάλιστα, που η χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές και εθνικές συνέπειες, η απόβαση του Τούρκου πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου του στη Θράκη θα τορπίλιζε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας. Ταυτόχρονα θα έδινε την εντύπωση ότι μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το χαρτί της Θράκης ως μοχλό πίεσης για άλλα θέματα όπως το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το Barbaros, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλοίο θα διακόψει έστω και για λίγες ώρες τις έρευνές του ώστε να διευκολυνθεί το κλίμα στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής Συνάντησης Κορυφής, και χθες αργά το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό συνέχιζε τις έρευνές του, έχοντας πάντως μετακινηθεί ανατολικά, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο.

Νίκος Μελέτης – WWW.ETHNOS.GR 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Να επισκεφθεί τη Θράκη ζήτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου υπέβαλε το αίτημά του αυτό με ρηματική διακοίνωση την οποία η τουρκική διπλωματία απέστειλε στις ελληνικές διπλωματικές αρχές το βράδυ της Δευτέρας. Με την κίνησή τους αυτή, οι Τούρκοι επιχειρούν να εγκλωβίσουν την Αθήνα, αφού πιθανή απόρριψη του αιτήματος Νταβύτογλου για επίσκεψη στη Θράκη θα επικοινωνηθεί διεθνώς ως στείρα άρνηση της ελληνικής πλευράς, ενώ σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να στήσουν ξανά φιέστα στη Θράκη με κομπάρσους τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί «τουρκική».

Η ελληνική πλευρά που μάλλον αιφνιδιάστηκε από την αξίωση Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη, απαντά ότι στο διήμερο πρόγραμμα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δεν υπάρχει επίσκεψη στη Θράκη. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα», είπε στο protothema.gr πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανή επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και των υπολοίπων Τούρκων υπουργών στη Θράκη θα αποδειχθεί απολύτως αντιπαραγωγική και θα τορπιλίσει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της ελληνικής με την τουρκική πλευρά. Και αυτό την ώρα που το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δηλαδή το κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας συγκαλείται με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση που ξεκίνησε από την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη…

DAVUTOGL0U-THRAKH01-02DECEMBER2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Φιέστα στη Θράκη στήνει ο Νταβούτογλου

Πυροδοτεί το κλίμα η Αγκυρα, καθώς τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη στην Αθήνα του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβουτογλου για την σύγκληση, το Σάββατο, του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας υπό την προεδρία των δυο πρωθυπουργών, γνωστοποίησε με ρηματική διακοίνωσή της την πρόθεση μετάβασης του δεκαμελούς υπουργικού κλιμάκιου και της πολυμελούς αντιπροσωπείας υπό τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτολου στην Θράκη,το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Μελέτη στο ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr), η τουρκική ρηματική διακοίνωση κοινοποιήθηκε το βράδυ τη Δευτέρας στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, καθώς η συνάντηση κορυφής Σαμαρά-Νταβουτογλου είχε ακριβώς σχεδιαστεί για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντος της κυπριακής ΑΟΖ και την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντ’ αυτού τώρα η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με μια προκλητική κίνηση που στρέφεται όχι πια εναντίον της Κύπρου αλλά της ίδιας της Ελλάδας σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αφορά την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Η τουρκική πλευρά λειτούργησε ως συνήθως εκβιαστικά και φρόντισε να γνωστοποιήσει την πρόθεση για επίσκεψη στην Θράκη ,ενώ είχε ήδη οριστικοποιηθεί η σύγκληση του ΑΣΣ, φέρνοντας έτσι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Αθήνα ,η οποία μελετά την απάντηση στην τουρκική ρηματική διακοίνωση .

Η έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του (ισλαμικού) καθεστώτος Ερντογαν στις σχέσεις με την Ελλάδα ,καθώς μάλιστα ο τούρκος ηγέτης εμφανίζει την χωρά του ως προστάτη όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ,ακόμη και μουσουλμάνων μεταναστών σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Η επίσκεψη Νταβουτογλου με την ιδιότητα του πλέον ως πρωθυπουργού στην Θράκη θα σηματοδοτήσει την αναβίωση του νεοθωμανικου οράματος (του οποίου ο ίδιος είναι ο θεωρητικός εμπνευστής) και την αναβαθμισμένη πλέον επίσημη εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας. Σε μια περίοδο πολιτικών εξελίξεων μάλιστα που η χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές και εθνικές συνέπειες , ενώ ταυτόχρονα η Θράκη θα χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και για άλλα θέματα όπως το Κυπριακό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ AKP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: