Αισιόδοξος ο Σαμαράς – Τσίπρας: Κατέρρευσε η στρατηγική του φόβου




Την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, διατύπωσε, με δήλωσή του, μετά την αποψινή ψηφοφορία για το αξίωμα του ΠτΔ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα κι είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα».

ΤΣΙΠΡΑΣ: Για διέξοδο, που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό και τη Δημοκρατία, έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της αποψινής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή.

Η δήλωση του κ. Τσίπρας έχει ως εξής:

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ικανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας και εκτιμούν ότι η τακτική τους δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές το μήνυμα που εξέπεμψε απόψε η Βουλή είναι ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε παταγωδώς και προσθέτουν ότι οι 160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα, όχι μόνο δεν δημιουργούν δυναμική, αντίθετα δημιουργούν αρνητική δυναμική.

Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύουν και το άνοιγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί ομάδας διαπραγμάτευσης και συναίνεσης, το οποίο όμως, όπως σημειώνουν, θα πέσει στο κενό.

Αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να κάνει την πρώτη αποτίμηση της ψηφοφορίας στη Βουλή και να καθοριστεί η τακτική για την επόμενη φάση καθώς, εκτιμάται από τις ίδιες πηγές, ότι το κλίμα θα ενταθεί και οι πιέσεις προς βουλευτές θα αυξηθούν.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ένας νέος “δικομματικός καβγάς” στήνεται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λίγη ώρα πριν την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ, στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και κάλεσε τον λαό να τους γυρίσει την πλάτη.

“Με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στήνεται ένας νέος δικομματικός καβγάς, στήνεται μια νέα πολιτική πόλωση, γνωστή βέβαια από τα παλιά. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος αποσταθεροποιεί την οικονομία και τη χώρα”, είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: “Στην πραγματικότητα και οι δύο δίνουν εξετάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αγορές, στο μεγάλο κεφάλαιο, θέλουν το λαό στη γωνία. Θέλουν το λαό στη γωνία, παροπλισμένο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις άκριτα, να αποδέχεται τα Μνημόνια διαρκείας, να αποδέχεται τις συμφωνίες αυστηρής επιτήρησης από τους δανειστές, να αποδέχεται τα δεσμά της Ε.Ε. και τις αλυσίδες της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντιτάξει ένα αποφασιστικό “όχι” σε όλα αυτά. Να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς να ενισχύσει την πολιτική δύναμη που με σταθερότητα με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του. Το ΚΚΕ, που θα βρίσκεται και την άλλη μέρα, την επόμενη μέρα από τις ερχόμενες εκλογές, από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις”.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος. Ανεξάρτητα ακόμη κι αν παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου, μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο ερώτημα «δεν θα ψηφίσετε ακόμη κι αν σας το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης;» ενόψει της αυριανής τους συνάντησης, ο κ. Καμμένος είπε: «Δεν συζητάω τέτοια με τον κ. Μητσοτάκη. Θα έχουμε μια πολιτική συζήτηση, όπως κάνουμε πάντα».

Αναφερόμενος στο σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκτίμησε πως είναι ξεκάθαρο και σημαίνει «εκλογές». «Δεν μπόρεσαν να πείσουν με οποιοδήποτε μέσον Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι κατά συνείδηση ψηφίζουν. Είμαι σίγουρος και για τις άλλες ψηφοφορίες, όπως είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν λειτουργεί η Δημοκρατία. Θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες στην αντικατάσταση αυτής της κυβέρνησης και στην απαλλαγή της χώρας από την ξένη κατοχή που έχουν επιβάλλει το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Την εκτίμηση ότι με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

ΠΗΓΗ: WWW.ΑΜΝΑ.GR, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: