Αγκυρα στην Αμμόχωστο έριξε ο “Βάρβαρος”




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου αγκυροβόλησε χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» αναμένοντας οδηγίες για τα επόμενα βήματα. Το σκάφος κινείτο χθες όλη μέρα με μικρή ταχύτητα και το απόγευμα είχε εξέλθει της περιοχής που πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες τους τελευταίους τρεις μήνες. Είναι προφανές πως το πλοίο με τόση μεγάλη διάρκεια παρουσίας στη θάλασσα χρειάζεται να ελλιμενιστεί, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο καθώς οι αποφάσεις είναι καθαρά πολιτικές.

Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η τελευταία Σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε στο νέο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Πρόεδρου Ερντογάν. Το πανίσχυρο ΣΑΕ είχε στην ατζέντα του και τις εξελίξεις στην περιοχή, που παραπέμπει και τα όσα διαδραματίζονται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη Σύνοδο, θα συζητηθούν παράλληλα με τις εξελίξεις στην περιοχή και οι εργασίες σχετικά με την απόφαση να συμπεριληφθεί στο κόκκινο βιβλίο (το μυστικό Σύνταγμα) και το θέμα του κινήματος Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα, από κατεχόμενα μεταδίδεται ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν και ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, Γκιουνέρ Ονάρ, μετέβησαν στην Άγκυρα και προχθές είχαν συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους τις εξελίξεις. Οι δυο απεσταλμένοι του κατοχικού καθεστώτος, συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ενόψει και της καθόδου στο νησί στα μέσα Ιανουαρίου, του ειδικού συμβούλου του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Όπως, επίσης, μεταδίδεται από τα κατεχόμενα στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν και τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. και το τι μέλλει γενέσθαι με το σκάφος. Την ίδια ώρα, από τουρκικής πλευράς προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ενώ η NAVTEX για το «Μπαρμπαρός» έληξε χθες, «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκδώσει δική της με διάρκεια μέχρι την 19η Μαρτίου»,εννοώντας την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που αφορά την πλατφόρμα της ΕΝΙ, που θα αρχίσει ως γνωστό τη νέα γεώτρηση στο «Αμαθούσα».

Στο μεταξύ, η πλατφόρμα της ΕΝΙ ξεκίνησε χθες γύρω στις 7 το βράδυ από τον «Ονασαγόρα» κατευθυνόμενη προς «Αμαθούσα», όπου ανήμερα των Φώτων θα αρχίσει γεώτρηση. Το Saipem 10000 αναμενόταν να φθάσει στον προορισμό του τις πρώτες πρωινές ώρες. Το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδράσεις στην τουρκική πλευρά, η οποία υποδεικνύει πως «ενώ η οδηγία προς ναυτιλλόμενους για το «Μπαρμπαρός» έχει λήξει, οι Ελληνοκύπριοι έχουν εκδώσει δική τους με διάρκεια μέχρι την 19η Μαρτίου». Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: