Έκκληση Ποροσένκο στη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα




Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, απηύθυνε από την Αυστραλία όπου βρίσκεται, δημόσια έκκληση στη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα του. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η έκκληση απευθύνεται μια μόλις ημέρα μετά τη δήλωση Ρώσου στρατηγού, ο οποίος έκανε λόγο για μικρή στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία μετέβη μετά από πρόσκληση του ουκρανικού γενικού επιτελείου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ, ο Ποροσένκο παρακάλεσε για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των αιχμαλώτων και απόσυρση από τη χώρα, ώστε σε δυο-τρεις εβδομάδες να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία.

Η ρωσική παρουσία στην ανατολική Ουκρανία επισήμως συνίσταται στη μετάβαση εκεί από τις 9 Οκτωβρίου μικρής ομάδας αξιωματικών στην περιφέρεια Ντονμπάς, στο πλαίσιο της σύστασης του αποκαλούμενου ως «Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού» (JCCC).

Υποτίθεται, αποστολή του Κέντρου που εδρεύει στο Ντεμπάλτσεβε, 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντονιέτσκ, είναι να φέρει κοντά τις δυο πλευρές των αντιμαχομένων και να λειτουργήσει επικουρικά προς τον OSCE.

Όμως, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) θεωρεί ότι η «διεθνής εντολή» υπό την οποία λειτουργεί, δεν είναι σαφής, ενώ ο Οργανισμός έχει περιορισμένη επαφή με τους υπεύθυνους.

Ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ, υποστήριξε μιλώντας σε ξένους διπλωμάτες στη Μόσχα, ότι η ομάδα αυτή των στρατιωτικών, εστάλη μετά από συνεννόηση με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Η επίσκεψη Ποροσένκο στην Αυστραλία σκοπό έχει να εξασφαλίσει εισαγωγές γαιάνθρακα και ουρανίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ενέργειας στην Ουκρανία, εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: