Ασυνήθιστα θερμή, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, εμφανίζεται η Μόσχα, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρήνευση στο μέτωπο της Ουκρανίας, μεταξύ των Ρωσόφωνων και της κυβέρνησης του Κιέβου.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις της Μόσχας για νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών για τη διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας Ντονμπάς, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Προέκυψε μία πιθανότητα για ειρήνευση στην Ουκρανία. Με δυσκολίες, αλλά εφαρμόστηκε μία κατάπαυση του πυρός, μία εκεχειρία”, μετέδωσε το πρακτορείο ότι είπε ο ρώσος υπουργός σε συνάντηση που είχε με ειδικούς στην εξωτερική πολιτική.

“Υπάρχει μία εποικοδομητική βάση για να προχωρήσουμε… στην οικονομική αποκατάσταση του Ντονμπάς, με την εδραίωση πολιτικού διαλόγου που συν τω χρόνω θα οδηγήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση”, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένονταν αρχικά αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, για την επίτευξη πιο βιώσιμης εκεχειρίας και τη διευθέτηση της σύγκρουσης, κατά την οποία περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο. Ωστόσο οι συνομιλίες αναβλήθηκαν χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τη Μόσχα, το Κίεβο, τους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σε προηγούμενες συνομιλίες στο Μινσκ, συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, η οποία εξακολουθεί, σε γενικές γραμμές, να τηρείται.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: