Τα παρών νίκησαν τον Σταύρο Δήμα-Και τώρα εκλογές…




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο κύβος ερρίφθη και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μετά την τελευταία ψηφοφορία, όπου αποδείχθηκε ότι η συγκέντρωση του «μαγικού» αριθμού των 180 βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, αποτελούσε πολιτικό «όνειρο θερινής νυκτός».

Η υπόθεση κρίθηκε όταν ξεκίνησε η εκφώνηση ονομάτων ανεξαρτήτων βουλευτών, όπως του Βύρωνα Πολύδωρα, της Έλενας Κουντουρά, του Πέτρου Τατσόπουλου, του Μίμη Ανδρουλάκη, του Νίκου Τσούκαλη και της Νίκης Φούντα, οι οποίοι κράτησαν τη θέση τους και ψήφισαν «παρών».

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα έμελλε να πιάσει «ταβάνι» στις 168 ψήφους (και 132 «παρών»), καθώς η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι θεώρησαν υπέρτερο στόχο την άμεση προσφυγή στη λαϊκή βούληση και όχι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναμένονται πλέον οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν σε κλίμα έντονης πόλωσης που θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία.

Προάγγελος εξελίξεων είναι και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), όπου αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά περίπου 10%…

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι οι πιο κρίσιμες στην πρόσφατη ιστορία της, ομολογούν οι αναλυτές, που πιστεύουν ότι η χώρα οδηγείται σε μεγάλες περιπέτειες. Οι δανειστές ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ την αλλαγή των όρων του Μνημονίου, άρα απορρίπτουν και το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άνοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια εκλογών, μετά τη σημερινή άκαρπη τελευταία ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη Βουλή. Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στήριξαν 168 βουλευτές, ενώ «παρών» ψήφισαν 132 βουλευτές.

Ως εκ τούτου, ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων για την εκλογή του υποψηφίου Σταύρου Δήμα δεν συγκεντρώθηκε και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Κατά το Σύνταγμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14:00, στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εφτασε η ώρα μηδέν: Πρόεδρος ή εκλογές

Αντίστροφη μέτρηση στη Βουλή για τη σημερινή ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα κόμματα να ετοιμάζονται ταυτόχρονα και για πρόωρες εκλογές, δεδομένου ότι ο “στόχος” των 180 βουλευτών ειναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στην ΝΕΡΙΤ έκανε εκ νέου έκκληση στους βουλευτές να μην οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτεια και κατηγόρησε τον ΣΥΤΙΖΑ ότι με την πολιτική του οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ.

“Εγώ ξέρω πολύ καλά τους θανάσιμους κινδύνους που περικλείουν ανόητα ‘νταηλίκια’ και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας. Όσοι αυτά επιδιώκουν, είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, τι μας λέει; Μας λέει είτε πάμε σε νέο Μνημόνιο είτε σε χρεοκοπία, και έξοδο από το ευρώ! Αυτά που λέει, αυτό εννοεί. Κι αυτό το ξέρουν όλοι. Το λένε όλοι. Και το λένε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν βλέπει”, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην εφημερίδα “Αυγή” χαρακτηρίζει τις εκλογές αναπόφευκτες και κάνει λόγο για μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ειναι η αρχή της προσπάθειεας για την κοινωνική σωτηρία του τόπου. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του αντλεί τη δύναμή του από τη στήριξη “μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη”. “Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου”, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο – Συναγερμός σε υπ. Οικονομικών, ΤτΕ και τράπεζες

Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ (www.imerisia.gr), όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να πειστούν ακόμη 12 βουλευτές έπεσαν στο κενό, κάτι που φάνηκε και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΝΕΡΙΤ, ο οποίος μίλησε σε προεκλογικούς τόνους.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή, θα συνεδριάσει (14.00), το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό ανακοινώθηκε και επίσημα, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η χώρα βαδίζει σε εκλογές κι ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και με βαρύ το κλίμα από το δυστύχημα με το πλοίο.

Ολες οι προσπάθειες που έγιναν για να πειστούν ακόμη 12 βουλευτές έπεσαν στο κενό, κάτι που φάνηκε και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΝΕΡΙΤ, ο οποίος μίλησε σε προεκλογικούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό συμβούλιο θα είναι ουσιαστικά το τελευταίο της παρούσας κυβέρνησης καθώς ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της, να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Όλα δείχνουν ότι η ψηφοφορία που θα γίνει θα έχει τυπική διαδικασία αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 170-172. Επομένως, αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής.

Η εκλογική μάχη αναμένεται να γίνει μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης αφού κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται σε όλα τα μέτωπα. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν με… άδεια ταμεία. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί, χάνεται ένας μήνας από τη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί, τα ταμειακά αποθέματα στερεύουν και το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ακριβές εκδόσεις ομολόγων που θα καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες, αποστερώντας μεγάλη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Όπως είχε αποκαλύψει η «ΗτΣ», στην Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν συνεχείς συσκέψεις για να βρουν τα μέσα με τα οποία θα θωρακιστεί η οικονομία. Παράλληλα, και οι τράπεζες βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό καθώς φοβούνται ότι οι πρώτες αντιδράσεις σε περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές μπορεί να μην είναι και τόσο… ψύχραιμες. Φοβούνται δηλαδή απόσυρση καταθέσεων αλλά και πάγωμα όλης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο υπ. Οικονομικών φοβούνται επίσης για τα έσοδα αφού στις προεκλογικές περιόδους παρατηρείται «στάση πληρωμών» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι στόχοι του προϋπολογισμού από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δημοσκόπηση

Εν τω μεταξύ, στο 2,4% βρίσκεται η διαφορά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρία Interview για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “Βεργίνα TV” της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26 και 27 Δεκεμβρίου 2014, σε δείγμα 1.005 ατόμων.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 27%, ΝΔ 24,6%, ΧΑ 5,7%, ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ 5,4 %, ΠΟΤΑΜΙ 4.6%, ΑΝΕΛ 2% και ΔΗΜΑΡ 0,6%.

Επίσης, στο ερώτημα: “Αν είναι καλύτερο να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή, ή να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές”, το 60% των ερωτηθέντων απαντά “η παρούσα Βουλή”, το 30% ότι πρέπει “να πάμε στο πρόωρες εκλογές” και το 10% “Δεν γνωρίζω – Δεν απαντώ”.

Εξάλλου, στο ερώτημα: “Ποιος κατά την άποψή σας, θα φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και πάμε σε πρόωρες εκλογές; Η συμπολίτευση, ή η αντιπολίτευση;”, το 56% απαντά η αντιπολίτευση, το 25% η συμπολίτευση και το 19%, Δεν γνωρίζω – Δεν απαντώ.

Ακόμα, στο ερώτημα: “Μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό;” το 40% τάσσεται υπέρ του κ. Σαμαρά, το 26% υπέρ του κ. Τσίπρα, το 30% απαντά “Κανέναν” και το 4% “Άλλον”.

Η διαδικασία από εδώ και πέρα

Εάν αποβεί άκαρπη και η σημερινή τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:

* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών

* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: