Δύσκολη η συνεννόηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ πλέον…




Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική συνεργασία που συζητούν τα δύο κόμματα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», σε ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Τσίτσα. Κι όλα αυτά μετά τη γνωστοποίηση από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει θέσεις στους συνεργαζόμενους στο ψηφοδέλτιο του Επικρατείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στον Κεραμεικό χαρακτήρισε «καλοδεχούμενους τους συνεργαζόμενους που επιθυμούν να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας» και «όχι για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Χθες ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ξεκαθάρισε ότι ο Φ. Κουβέλης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια εκείνα που χρειάζονται σταυρό προτίμησης και όχι στο Επικρατείας εάν η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στη σχέση ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν είχαν ενημερωθεί για την τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και αντιμετώπισαν με προβληματισμό την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η προεκλογική συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη ΔΗΜΑΡ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη της συζήτησης μεταξύ των δύο κομμάτων. Επισήμως η ΔΗΜΑΡ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Χρήστου Μαχαίρα υπογραμμίζει ότι «η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος συνεδριάζουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προσδιορίσουν την εκλογική τακτική της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Προϋποθέσεις

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «όποια τακτική επιλεγεί -είτε δηλαδή κατέλθουμε αυτόνομα είτε συνεργαζόμενοι με άλλα κόμματα και κινήσεις- θα πρέπει να υπακούει σε δύο βασικές προϋποθέσεις: την ύπαρξη προγραμματικών συμφωνιών και την κατοχύρωση του αυτοτελούς χαρακτήρα του κόμματός μας, δηλαδή την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία». «Ολα τα υπόλοιπα έπονται?», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ο… αποκλεισμός της ΔΗΜΑΡ από το ψηφοδέλτιο του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και επιβεβαιώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο από τον στενό του συνεργάτη χωρίς να έχει ενημερωθεί η Αγίου Κωνσταντίνου λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πλαισίου συνεργασίας των δύο κομμάτων από τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη στα κομματικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, έχει προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία αναμένεται να εκφραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ.

Χθες το βράδυ επικοινώνησαν οι γραμματείς των δύο κομμάτων προκειμένου να διευκρινίσουν διάφορα σημεία που αφορούν τη συζήτηση για την προεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ.

Στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι φωνές κριτικής προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ότι δεν είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ, παράλληλα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο για «ατόπημα» και αλαζονική στάση καθώς εκτιμούν ότι μετά την ουσιαστική συμβολή της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ στην καταψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην πρόκληση εκλογών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις δηλώσεις ηγετικών στελεχών του «συμπεριφέρεται με ηγεμονικά χαρακτηριστικά, όπως το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, που δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα της Αριστεράς», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΗΜΑΡ
Ποιοι στηρίζουν και ποιοι όχι τη συνεργασία

Στη ΔΗΜΑΡ υπάρχει μια ισχυρή ομάδα στελεχών και βουλευτών που υποστηρίζουν την προεκλογική συνεργασία με την Κουμουνδούρου με τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομάδα αυτή ανήκουν με διαφοροποιήσεις οι βουλευτές Ασ. Ξηροτύρη, Μ. Γιαννακάκη, Μ. Ρεπούση, Γ. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Δ. Αναγνωστάκης και τα κομματικά στελέχη Θ. Θεοχαρόπουλος, Χρ. Μαχαίρας, Δ. Μαυροκεφαλίδης, Γ. Αμοιρίδης. Διαφωνούν όμως με την αναστολή λειτουργίας του κόμματος και επιμένουν στην προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα καταγράφεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και δεν θα περιλαμβάνονται αναφορές για μονομερείς ενέργειες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Φ. Κουβέλης πρέπει να είναι υποψήφιος με σταυρό προτίμησης στην Α’ Αθήνας.

Κριτική

Από την άλλη πλευρά όμως αυξάνονται οι φωνές που ασκούν κριτική στον Φ. Κουβέλη και στην ηγετική ομάδα για τη συνεργασία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας, μέλη του Αριστερού Δικτύου και η ομάδα των 6 της ΕΕ μεταξύ των οποίων οι Δ. Χατζησωκράτης και Θ. Μαργαρίτης υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται υπό δυσμενέστατους όρους, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει συμφωνήσει με τον προσδιορισμό στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ που να συμβολίζει τη συνεργασία και φοβούνται ότι η συνεργασία θα «κλείσει» με αναστολή λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να μη διακινδυνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των 50 εδρών. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι καθοριστικές οι συνεδριάσεις της ΚΕ και του διαρκούς συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στις 3 και 4 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο οι όροι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου της ΔΗΜΑΡ στις επερχόμενες εκλογές.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: