Δύο μέτρα και δυο σταθμά για Ουκρανία και Κύπρο…




Επιπρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Καναδά, μία μόλις ημέρα μετά τα λόγια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας, στις δυτικές κυρώσεις. Κατά τη διάρκεια της δικής του απολογιστικής συνέντευξης με αφορμή το τέλος του έτους, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την προσθήκη άλλων 11 Ρώσων και 9 Ουκρανών στη λίστα των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς, ενώ νέες κυρώσεις στοχεύουν στον πετρελαϊκό τομέα και αυτό των ορυκτών.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα αιχμηρή γλώσσα, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, «εάν επιθυμεί [ο Πούτιν] να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας του, θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ουκρανία, θα πρέπει να επιστρέψει την Κριμαία και θα πρέπει να σεβαστεί τη διεθνή τάξη που καθιστά εμάς [τους υπολοίπους] μια οικογένεια εθνών».

Τα περί οικογένειας καλύτερα να τα αφήσουμε ασχολίαστα, θα μπορούσε να μείνει στα πολιτικώς ορθά και ταυτόχρονα όχι εξόφθαλμα γελοία. Διότι που είναι ο ευαίσθητος… της οικογένειας να κάνει παρόμοιες δηλώσεις για την παράνομη κατοχή της Κύπρου; Που είναι για να καταδικάσει τις παρόμοιες πρακτικές του περιφερειακού νταβατζή Ερντογάν;

Γιατί δεν επιβάλλει κυρώσεις η ευαίσθητη καναδέζικη κυβέρνηση και εναντίον των Τούρκων; Ο Πούτιν μπήκε για τους καταπιεζόμενους Ρωσόφωνους και η Τουρκία για τους καταπιεζόμενους Τουρκοκύπριους, έχοντας γεμίσει με… φρούτα της Ανατολίας τα κατεχόμενα. Με τις εξαιρετικές σχέσεις μάλιστα που έχουν αναπτύξει με τους Ισραηλινούς, μόνο αποδοχή θα μπορούσε να αποσπάσει τέτοια πρωτοβουλία.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ο Καναδός πρωθυπουργός Χάρπερ, με γραπτή του δήλωση επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν θα αποδεχθεί την παράνομη κατοχή της Κριμαίας και την επίμονη και προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ουκρανία… από την αρχή της διένεξης το καθεστώς Πούτιν κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Την παράνομη κατοχή στην Κύπρο την αποδέχονται οι… σκληροί της Οττάβας; Τουρκικά στρατεύματα δεν υπάρχουν στην Κύπρο; Γιατί δεν ζητούν την αποχώρησή τους; Επειδή τύποις -μόνο- είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ;

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, αναφέρει ο Χάρπερ, ασκούν πραγματική οικονομική πίεση στη Ρωσία να εγκαταλείψει τον μιλιταρισμό στο έδαφος της Ουκρανίας. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού καταλήγει, με τη διαβεβαίωση της ετοιμότητα της Οττάβα, να επιβάλει περεταίρω κυρώσεις εάν απαιτηθεί.

Εντύπωση προκαλεί βέβαια ερώτηση μιας βουλευτού, στην οποία κατονομάζει αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Πούτιν, τους οποίους οι κυρώσεις έχουν αφήσει μέχρι στιγμής άθικτους.

Πρόκειται για τους Σεργκέι Τσεμέζοφ (επικεφαλής του οργανισμού που ελέγχει τη ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, Rostec), Ιγκόρ Σέχιν (διευθύνων σύμβουλος της Rosneft), Βλαντιμίρ Γιακούνιν (πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων), αλλά και ενεργειακές εταιρίες όπως οι Rosneft, Lukoil, Surgutneftgas, Gazprom και Transneft, ενώ εναντίον τους έχουν κινηθεί τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: