“Δημοκρατία” τύπου Ερντογάν: Εδιωξε τους εισαγγελείς που είχαν αποκαλύψει τη διαφθορά του




Το κορυφαίο δικαστικό σώμα της Τουρκίας (HSYK, ανώτατο συμβούλιο δικαστών και εισαγγελέων) προχώρησε στην αναστολή των καθηκόντων τεσσάρων εισαγγελέων οι οποίοι είχαν διεξαγάγει έρευνες για διαφθορά με στόχο τον ενδότερο κύκλο του περιβάλλοντος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το HSYK ενδέχεται αργότερα να προχωρήσει στην απόλυση αυτών των τεσσάρων λειτουργών, διευκρίνισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η έρευνα για διαφθορά, η οποία δημοσιοποιήθηκε με επιδρομές που έγιναν πέρυσι στις 17 Δεκεμβρίου, οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών και έκανε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς και εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς.

Ο Ζεκερίγια Οζ, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, και άλλοι τρεις εισαγγελείς που εργάσθηκαν στην έρευνα για διαφθορά, είχαν παραμερισθεί από την υπόθεση μερικές εβδομάδες μετά τις αστυνομικές επιδρομές, στη διάρκεια των οποίων είχαν τεθεί υπό κράτηση δεκάδες πρόσωπα, περιλαμβανομένων των παιδιών πρώην υπουργών. Νέοι εισαγγελείς διορίσθηκαν μετά τον παραμερισμό τους, οι οποίοι τον Οκτώβριο απέσυραν τις κατηγορίες.

Ο Ερντογάν παρουσίασε το σκάνδαλο διαφθοράς ως μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τον πρώην σύμμαχό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, για να υπονομεύσει την εξουσία του.

Τον Ιούλιο, το HSYK άρχισε μια έρευνα γύρω από τη δουλειά των τεσσάρων εισαγγελέων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι έκαναν πολιτικά σχόλια στο Twitter και ότι έθεσαν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Οι τέσσερις εισαγγελείς θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια χωριστή υπόθεση, μια δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία για σχόλια που δημοσιοποίησε μέσω του Twitter αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς, έκαναν γνωστό τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην κατοικία της δημοσιογράφου.

“Μην ξεχνάτε το όνομα του εισαγγελέα που απέρριψε την υπόθεση της 17ης Δεκεμβρίου”, έγραψε η Σεντέφ Καμπάς στο Twitter, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Περιέλαβε επίσης στην καταχώρισή της το όνομα του εισαγγελέα μαζί με μια φωτογραφία του.

Οι καταχωρίσεις της δεν υπάρχουν πλέον σήμερα στο Twitter και δεν μπορούν να επαληθευθούν.

Ωστόσο η σύλληψή της δημιούργησε ανησυχίες μεταξύ των αντιπάλων του Ερντογάν που τον κατηγορούν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και δεν ανέχεται τη διαφωνία. Η αντίδραση του τούρκου ηγέτη στην έρευνα για διαφθορά –ενίσχυσε τον έλεγχο του Ίντερνετ, απαγόρευσε για δύο εβδομάδες το Twitter και προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό– προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις.

Ο Ερντογάν άσκησε επίσης πίεση για να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία, η οποία έθεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το σώμα που είναι υπεύθυνο για διορισμούς, μεταθέσεις, παύσεις και προαγωγές των κορυφαίων δικαστών της χώρας, υπό τον έλεγχο του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο μιας εκλογής τον Οκτώβριο υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο HSYK.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: