Το Μεξικό απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για την αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προσβλέποντας σε διεύρυνσή του με περισσότερες χώρες από ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές καθώς η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για να βελτιώσει την εικόνα της στη διεθνή σκηνή, μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

Υπεύθυνο για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει και συνεργάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση των διεθνών διαφορών με τα μέτρα που επιβάλει να κυμαίνονται από την επιβολή κυρώσεων έως τη στρατιωτική δράση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πέντε μόνιμα μέλη – την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες – και 10 έκτακτα μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για διετή θητεία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, ανέφερε ότι τα 10 προσωρινά μέλη πρέπει να αυξηθούν σε 26, με έξι μέλη να προέρχονται από την Αφρική, πέντε από την Ασία, τέσσερα από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πέντε από τη Δυτική όσο και από την Ανατολική Ευρώπη, και ένα μέλος από τις μικρές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, στο Μεξικό, συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του ότι είναι κατά της αλλαγής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: