Ό Ερντογάν έγινε και “δικαστής”…-Το θανάσιμο μίσος για τον Γκιουλέν




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο των αμφιλεγόμενων δικαστικών διαδικασιών απέναντι στους αντιπάλους του, μεταξύ των οποίων είναι η σύλληψη διευθυντών μέσων ενημέρωσης και το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του που έγινε εχθρός του, χαρακτηρίζοντάς τες «χωρίς ψεγάδια και σύμφωνες με τον νόμο».

«Επέβλεψα εκ του σύνεγγυς αυτές τις διαδικασίες ως πρόεδρος αυτής της χώρας. Όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με τη δικονομία (…), η εν εξελίξει διαδικασία είναι απολύτως εντός των κανόνων και χωρίς ψεγάδια», είπε ο Ερντογάν σε μία ομιλία στην Κωνσταντινούπολη που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Η αστυνομία και η δικαστική εξουσία δεν αναπαράγουν τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της κράτησης δημοσιογράφων στο πλαίσιο της έρευνας, λέγοντας πως μερικοί από τους αυτούς χρησιμοποιούσαν το επάγγελμα ως «μάσκα» που κάλυπτε άλλες δραστηριότητες.

Επιχειρηματολόγησε πως η κράτηση δημοσιογράφων δεν είναι κάτι το ασύνηθες, παραπέμποντας στις συλλήψεις που έγιναν στη Βρετανία στο πλαίσιο ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο κλόνισε τις εφημερίδες ταμπλόιντ.

Χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για την ίδρυση ενός «παράλληλου κράτους» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει εξόριστος από το 1999.

Όσον αφορά τον διευθυντή του καναλιού Σαμανίολου, Χινταγέτ Καρατζά, κατηγορείται για «συμμετοχή στη διεύθυνση ένοπλης οργάνωσης» και έχει φυλακιστεί.

Είχε προσαχθεί την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο ενός κύματος συλλήψεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, με στόχο συνολικά 30 πρόσωπα (δημοσιογράφους, αστυνομικούς, τηλεοπτικούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες) σε κύκλους που θεωρούνται προσκείμενοι στο δίκτυο το οποίο διευθύνει ο Γκιουλέν.

Ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Ζαμάν του ίδιου ομίλου ενημέρωσης, που η κυκλοφορία της ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο φύλλα, έχει αφεθεί ελεύθερος.

Τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε τρομοκρατία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σκλήρυνε τον τόνο προς την Άγκυρα έπειτα από αυτό το κύμα συλλήψεων, ο Ερντογάν απάντησε πως «η Τουρκία δεν είναι ο θυρωρός της ΕΕ». Σαρκαστικός, υπογράμμισε πως η Ένωση βιάστηκε να εκστομίσει τις επικρίσεις της κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, ενώ «έχει κάνει την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της για δεκαπέντε χρόνια».

ERDOGAN09-19DECEMBER2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για Γκιουλέν-Σε βίαιη σύγκρουση με Ερντογάν

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης του αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι υποστηρικτές του οποίου έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS το διεθνές αυτό ένταλμα δίνει διεθνή διάσταση στην εκστρατεία του Ερντογάν για την πάταξη του δικτύου του Γκιουλέν, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υπάρξει μαζικοί διωγμοί στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος. Είναι επίσης πιθανό να οδηγησει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι είναι ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο γηραιός ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999. Παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) μετά το 2002, όταν το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα αυτό κατέλαβε την εξουσία, αλλά πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση αφότου άρχισε μια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς πριν από ένα χρόνο—στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν πρόσωπα από τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή ισοδυναμούσε με απόπειρα πραξικοπήματος και χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και του τάγματός του, του Χιζμέτ, προδότες και τρομοκράτες—κατηγορίες τις οποίες ο Γκιουλέν, που διοικεί ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων και επιχειρηματικών ομίλων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, απορρίπτει.

Τα δικαστήρια έθεσαν στο αρχείο τις έρευνες για διαφθορά σε βάρος κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και συγγενών τους, κάτι που επικριτές της κυβέρνησης της Τουρκίας εντός κι εκτός της χώρας θεωρούν ότι αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν σταδιακά αφαιρεί από το δικαστικό σώμα την ανεξαρτησία του.

Σε περίπτωση που ο Γκιουλέν δικαστεί και καταδικαστεί για την κατηγορία πως είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Akşam.

«Όποιος επικρίνει αυτή την κυβέρνηση κινδυνεύει να έχει την ίδια μοίρα», σχολίασε ο Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτζί, σχολιογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο κίνημα του Γκιουλέν. «Αυτές τις ημέρες είναι πολύ εύκολο να σε πουν προδότη», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα μπορεί πλέον να ζητήσει από τις αρχές των ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν, αλλά δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η Ουάσινγκτον θα ικανοποιήσει το αίτημα.

Εξάλλου νωρίτερα δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση του Χινταγέτ Καρατζά, του διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου Σαμανίολου, που ανήκει στον ίδιο όμιλο μέσων ενημέρωσης με την εφημερίδα Ζαμάν, καθώς και άλλων τριών προσώπων με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί, καταδίκασε τις επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν συλληφθεί ο Καρατζά και άλλοι 29 άνθρωποι, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Ερντογάν απάντησε ιδιαίτερα επιθετικά, διαμηνύοντας στην ΕΕ να ασχολείται με τις «δικές της υποθέσεις».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Ένας εισαγγελέας ζήτησε από τουρκικό δικαστήριο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί πως συνωμοτεί για να τον ανατρέψει, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη δικαστική απόφαση περί αυτού, διευκρίνισε πριν από λίγο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας—το δίκτυο TRT Haber—είχε μεταδώσει ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν, του 73χρονου ιδρυτή του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, αλλά απέσυρε το σχετικό ρεπορτάζ από τον ιστότοπό του χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Gulen-Erdogan02-25december2013

Υπό κράτηση τέθηκε ο διευθυντής τηλεοπτικού σταθμού που πρόσκειται στον Γκιουλέν

Ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε σήμερα εντολή να τεθεί υπό κράτηση ο επικεφαλής ενός τηλεοπτικού δικτύου το οποίο αντιτίθεται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία», ενώ αντιθέτως άφησε ελεύθερο τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας του ιδίου ομίλου ΜΜΕ.

Παράλληλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μεταδίδουν ότι εξεδόθη από την τουρκική δικαιοσύνη ένταλμα σύλληψης του 73χρονου Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα και σφοδρού αντιπάλου του Ερντογάν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, κατηγορείται ότι είναι ο «ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως μετέδωσε το TRT, η τουρκική δημόσια τηλεόραση.

Ο Χινταγέτ Καρατζά, ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Σαμανίολου, κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση». Η δίωξή του ακολουθεί τις συλλήψεις 30 προσώπων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών παρουσιαστών, αστυνομικών κ.ά., που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε μια «βρώμικη επιχείρηση», όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ερντογάν, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Αντιθέτως ο Εκρέμ Ντουμανλί, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ζαμάν—με κυκλοφορία περίπου 1 εκατομμύριο φύλλα ημερησίως—αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Γκιουλέν και το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ, χρηματοδοτούν σχολεία και διαθέτουν μεγάλη επιρροή σε επιχειρήσεις, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο δημοσιογραφικός όμιλος στον οποίο ανήκουν η Ζαμάν και ο σταθμός Σαμανίολου κατήγγειλε χθες ένα «κυνήγι μαγισσών», κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: