Διεργασίες μετά τη ματαίωση του South Stream




Η απρόσμενη ματαίωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία πυροδότησε σειρά εκτιμήσεων για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σύμφωνα με ανταπόκριση των Stanley Reed και James Kanter από το Λονδίνο στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Putin’s Surprise Call to Scrap South Stream Gas Pipeline Leaves Europe Reeling».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά τα διευθυντικά στελέχη των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών προσπαθούσαν χθες να κατανοήσουν τις επιπτώσεις από την ξαφνική ματαίωση του αγωγού South Stream που ανήγγειλε ο Πρόεδρος Πούτιν. Οι δυτικές εταιρείες που συμμετείχαν στο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής ΕΝΙ εμφανίσθηκαν έκπληκτες από τις δηλώσεις Πούτιν, σημειώνοντας ότι έμαθαν την απόφασή του από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Παρά την εξαγγελία του κου Πούτιν, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ασκούσαν πιέσεις κατά του σχεδίου, ως μέρος των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσαν χθες ότι είχε προγραμματισθεί συνάντηση μεταξύ των σημαντικότερων χωρών της ΕΕ που εμπλέκονται στο σχέδιο και του Επιτρόπου ενέργειας για την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν είμαστε αρμόδιοι να σχολιάσουμε εάν ο South Stream είναι νεκρός ή όχι» δήλωσε η Anna-Kaisa Itkonen, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή συνεχίζει τον συνήθη διάλογο με τους Ρώσους όπως και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη».

Η εγκατάλειψη του σχεδίου του South Stream θα αποτελούσε ράπισμα για τις φτωχές χώρες της Αν. Ευρώπης, όπως τη Βουλγαρία και τη Σερβία, οι οποίες προσβλέπουν στον αγωγό για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε, αλλά και για τα έσοδα που θα προέκυπταν από τα τέλη διέλευσης του αγωγού.

Σημειώνεται επίσης, μεταξύ άλλων, η άποψη που επικράτησε χθες ότι ο κ. Πούτιν υπέκυψε στις πιέσεις της Δύσεις, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη ζοφερή ατμόσφαιρα σχετικά με την πορεία της ρωσικής οικονομίας.

Ορισμένοι αναλυτές διερωτώνται επίσης εάν ο Πούτιν μπλοφάρει ώστε να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να παράσχουν τη στήριξή τους για τον αγωγό. Άλλοι αναλυτές ισχυρίζονται ωστόσο ότι η ματαίωση του σχεδίου ή τουλάχιστον η καθυστέρησή του καθίσταται αναπόφευκτη λόγω του πολιτικού αδιεξόδου της Δύσης με τη Μόσχα.

http://www.nytimes.com/2014/12/03/business/south-stream-pipeline-cancellation-fallout.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: