ΝΥ: Συλλήψεις για διατάραξη δημόσιας τάξης




Ογδόντα τρεις συλλήψεις έγιναν στη Νέα Υόρκη κατά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος εμπλέκεται στο θάνατο ενός μαύρου, έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατηγορούνται για διατάραξη της δημόσιας τάξης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πολυάριθμοι διαδηλωτές, οι οποίοι κινούνταν σε μικρές ομάδες, έκαναν χθες πορείες στη Νέα Υόρκη μέχρι αργά τη νύκτα, επιχειρώντας να διαταράξουν την ετήσια αφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο Ροκφέλερ Σέντερ, συνωστιζόμενοι μαζί με τους τουρίστες στην Τάιμς Σκουέρ και αποκλείοντας την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ουέστ Σάιντ Χάιγουεϊ, στη σήραγγα Λίνκολν και μετά στη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση σώματος ενόρκων στο Στάτεν Άιλαντ να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού που τον περασμένο Ιούλιο είχε εμπλακεί στο θάνατο ενός μαύρου οικογενειάρχη κατά τη σύλληψή του.

Ο Έρικ Γκάρνερ, πατέρας έξι παιδιών και ύποπτος ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα, ακινητοποιήθηκε στο έδαφος από πολλούς λευκούς αστυνομικούς. Ένας εξ αυτών εφάρμοσε στον Γκάρνερ λαβή στραγγαλισμού, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς της νεοϋορκέζικης αστυνομίας. “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, είπε επανειλημμένα ο παχύσαρκος και ασθματικός Γκάρνερ πριν χάσει τις αισθήσεις του.

Η σκηνή είχε βιντεοσκοπηθεί από αυτόπτη μάρτυρα.

Ο θάνατος του Γκάρνερ διαπιστώθηκε λίγο αργότερα και ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία που οφειλόταν κυρίως στην πίεση που ασκήθηκε στο λαιμό του θύματος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Διαδηλώσεις και συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης σε διάφορες γειτονιές της Νέας Υόρκης και πολλά άτομα συνελήφθησαν μετά από την απόφαση του Σώματος των ενόρκων της Νέας Υόρκης να μην ασκηθεί δίωξη στον λευκό αστυνομικό που προκάλεσε με μια λαβή το θάνατο ενός άοπλου αφροαμερικανού, σύμφωνα με το Γαλλικό ΠΡακτορείο (AFP).

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Rockefeller Center, όπου δεκάδες τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και πολλοί συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

Άλλοι, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square, στη Union Square, το Columbus Circle, το Χάρλεμ, άλλα και στη συνοικία της Νέας Υόρκης όπου πέθανε ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ στις 17 Ιουλίου. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που ήταν και τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

Η απόφαση των δικαστικών αρχών που ήρθε δέκα ημέρες μετά μια παρόμοια απόφαση στο Φέργκιουσον του Μισούρι και έχει προκαλέσει φόβους για ταραχές με αποτέλεσμα μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη Νέα Υόρκη για να αποφευχθεί κάθε περιστατικό.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε την έναρξη μιας ομοσπονδιακής έρευνας για την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. «Οι εισαγγελείς μας θα διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη σε βάθος δίκαιη και έγκαιρη έρευνα» δήλωσε ο Χόλντερ στους δημοσιογράφους.

«Εκτός από την εκτέλεση μιας δικής μας έρευνας η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και προέτρεψε σήμερα τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αντιδράσουν με «ειρηνικούς» τρόπους στην απόφαση του σώματος των ενόρκων του Στέιτεν Άιλαντ να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στον θάνατο του Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ.

«Συμφωνούμε όλοι μας ότι οι διαδηλώσεις και η ελευθερία του λόγου αποτελούν πολύτιμες συνεισφορές στο δημόσιο διάλογο και ότι η βία και η διασάλευση της τάξης δε συνιστούν μόνο μια λανθασμένη αντιμετώπιση αλλά πλήττουν τους άκρως σημαντικούς στόχους που μαζί προσπαθούμε να επιτύχουμε» τόνισε ο ντε Μπλάζιο.

O δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αμέσως στο Στέιτεν Άιλαντ, την περιοχή της Νέας Υόρκης όπου σημειώθηκε τον Ιούλιο το περιστατικό με τον θάνατο του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον ενός λευκού αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού άνδρα το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, στη δεύτερη δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζεται ευνοϊκή για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Φέργκιουσον.

Ο Έρικ Γκάρνερ, ένας οικογενειάρχης που υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα απεβίωσε την 17η Ιουλίου του 2014 κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στο Στέιτεν Άιλαντ, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και τον ακινητοποίησαν.

Την περασμένη εβδομάδα η απόφαση ενός άλλου σώματος ενόρκων στο Μιζούρι να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον ενός λευκού αστυνομικού που είχε σκοτώσει έναν μαύρο έφηβο στο Φέργκιουσον, πυροδότησε πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την χώρα.

Photo via @KeeganNYC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: