«Ελλάδα: Σήμα κινδύνου για τους επενδυτές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, επισκόπησης του γερμανικού Τύπου, στην ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle.

Ειδικότερα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων δημοσίευμα της Welt που φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν στη θανάσιμη ζώνη. Η πρόωρη εκλογή Προέδρου στην Αθήνα τρομάζει τις αγορές. Αυξάνεται ο κίνδυνος εξόδου (σ.σ. από την ευρωζώνη)». Η εφημερίδα Welt εκτιμά σε σχετικό της σχόλιο ότι «οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα απειλούν τις πρώτες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της χώρας», σχολιάζοντας ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. «Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, η απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων ανέρχεται στο μυθικό 8,5%, το χρηματιστήριο καταρρέει».

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «το δράμα με επίκεντρο την Ελλάδα καθιστά σαφές ότι η ευρωκρίση ζει. Η ωραία ιστορία των Μέρκελ και Σία περί νέας σταθερότητας στην ευρωζώνη παρέμεινε ένα παραμύθι». Ο αρθογράφος υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει τώρα να πάρουν αποφάσεις: «Είτε θα κρατήσουν τη χώρα -παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τα τεχνάσματα στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού και την πολιτική κρίση με νέα δάνεια δισεκατομμυρίων και ένα νέο κούρεμα τεχνητά στην επιφάνεια, είτε θα τραβήξουν χειρόφρενο. (σ.σ. Σε αυτή την περίπτωση) η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ. Φυσικά θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να στηρίξουν και στη συνέχεια τη χώρα με δισεκατομμύρια. Αλλά αυτό θα ήταν μία καλή επένδυση».

«Η Ελλάδα στέκει ενώπιον μίας πολιτικής αναμέτρησης δυνάμεων– Σήμα κινδύνου για τους επενδυτές», επιγράφει σημερινό της σχόλιο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο αρθογράφος συνιστά στους «κυνηγούς ευκαιριών» να αποφεύγουν τις ελληνικές αγορές, επισημαίνοντας ότι «οι κίνδυνοι σε αυτές είναι πολύ μεγάλοι μετά την ανακοίνωση για πρόωρη εκλογή Προέδρου στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασαφής». Ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «ποντάρει τα πάντα σε ένα χαρτί», καθώς ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του υποψηφίου Σταύρου Δήμα θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τρομάζει τους επενδυτές», υπογραμμίζει ο σχολιαστής, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, άλλο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Deutche Welle, αναφέρει ότι «η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»,  ενώ χαρακτηρίζει ως κρίσιμες τις «εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη χώρα και την αξιοπιστία της, αλλά και για το ευρώ».

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο, «η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της περιόδου που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, με την πρώτη πράξη “μια νέας εκδοχής του ελληνικού δράματος”, όπως αποκαλεί Γερμανός αρθρογράφος την πρώτη ψηφοφορία στη βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας».

Όπως επισημαίνεται, «στο βάθος αυτού του δράματος στα μάτια των αναλυτών υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα. Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έριξε την ευρωζώνη σε μια βαθιά κρίση και το ενδεχόμενο προβάλλει και πάλι πιθανό καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τρομάξει την ΕΕ με τοποθετήσεις ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει την κατάσταση στην Ελλάδα στα προ της κρίσης δεδομένα. Γεύση του τι θα σήμαινε αυτό δόθηκε στο ΧΑΑ, που τις τελευταίες μέρες υπέστη “κραχ” τριακονταετίας. “Στα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και 2012 ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε διάλυση της ευρωζώνης, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η Ελλάδα τη διάλυση της ευρωζώνης” υποστηρίζει στην εφημερίδα die Welt ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Renaissance Capital. “Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014″».

Όπως σημειώνεται, «από το Βερολίνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες βράδυ λόγο για “κρίσιμες στιγμές” για την Ελλάδα, που κατά τους αναλυτές αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στις χώρες σε κρίση. Ενώ όλες έχουν σταθεροποιήσει τις οικονομίες τους, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «υπό αυτή την οπτική γωνία η απόφαση του Σαμαρά να επιταχύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας στην ουσία πρόωρες εκλογές επικρίνεται από τον Καρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου αναλύσεων Highfrequency Economics. “Η κίνηση Σαμαρά είναι υψηλού ρίσκου, επειδή η αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση”, ανέφερε στην ίδια εφημερίδα. “Οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να της διαθέσουν χρήματα υπό οποιοδήποτε μορφή σε ένα ανασφαλές πολιτικό περιβάλλον”. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Tagesspiegel υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου για την εκλογή προέδρου ήταν έξυπνη, υπό την έννοια ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα χρηματιστήρια και ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα, όπως σε μιαν άλλη εποχή. Η εφημερίδα πάντως φιλοξενεί Έλληνα αναλυτή που διαπιστώνει ότι πέντε χρόνια μετά την κρίση οι πολιτικοί δεν έχουν βγάλει διδάγματα και το ζητούμενο είναι, όπως και τότε, η εύρεση πολιτικής συναίνεσης».

«Τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που ο Σαμαράς χάσει το στοίχημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα. “Οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στην ευρωζώνη, γιατί αν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν, κανείς δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των EFSF και ESM” δηλώνει στην εφημερίδα die Welt o Kαρλ Βάινμπεργκ. Έτσι, οι ημέρες των εορτών επιφυλάσσουν έγνοιες και πανικό για τις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους πολιτικούς από το Ελσίνκι, που όπως παρατηρεί Γερμανός αρθρογράφος είχαν φανταστεί να περάσουν πιο ήρεμα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους», καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: